Acasă Bani & Afaceri Tractoare şi utilaje la preţuri speciale

Tractoare şi utilaje la preţuri speciale

Persoanele implicate în agricultură pot să-şi achiziţioneze, pentru cinci zile, maşini şi utilaje la preţuri speciale.

Târgul Agrotex 2008, aflat la cea de-a XVII-a ediţie, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) „Oltenia“, prin firma sa specializată Expooltenia, se desfăşoară, în perioada 10 – 14 mai, pe platforma hipermarketului PIC Craiova. Publicul va avea acces gratuit pentru vizitare zilnic, între orele 10.00 – 18.00.

La eveniment participă aproximativ 22 de firme care expun maşini, utilaje şi echipamente folosite în agricultură, produse agricole, material semincer şi produse chimice pentru agricultură. „Numărul participanţilor şi gama de produse expuse de-a lungul anilor au urmat sinuosul drum străbătut de agricultura românească din 1992 şi până în prezent“, a declarat Constantin Răducănoiu, preşedintele CCI „Oltenia“.

Dacă ediţiile organizate în anii ’90 se caracterizau printr-o participare numeroasă şi o gamă de produse eterogenă (la momentul respectiv, în zonă era dezvoltată industria producătoare de echipamente şi accesorii pentru agricultură) specifică noului început de drum al agriculturii, pe parcurs, numărul firmelor expozante a scăzut.

„În ultimii trei ani însă, numărul participanţilor s-a stabilizat (anul trecut au expus 21 de firme), iar gama de produse expuse a devenit omogenă şi axată pe nevoile micilor fermieri, conform evoluţiei acestei ramuri“, a precizat Constantin Răducănoiu.

 

„Importăm produse agricole de 1,7 milioane de euro“

 

Oficialităţile prezente la eveniment au subliniat importanţa dezvoltării agriculturii şi scăderii importurilor pe această ramură. „Doljul este unul dintre cele mai importante judeţe agricole şi în anii buni a fost capabil să ofere producţie pentru 100 de milioane de persoane. Cu toate acestea, în prezent importăm produse agricole de 1,7 milioane de euro“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

 

Oferte speciale pe perioada târgului

 

La eveniment expun producători şi importatori din Craiova, Bucureşti, Piteşti, Timişoara, Râmnicu Vâlcea. Produsele oferite de aceştia (tractoare, combine, pluguri, cultivatoare, motocultoare şi motosape, instalaţii pentru erbicidat şi irigat) au preţuri ce variază între câteva sute şi câteva zeci de mii de euro şi au, pe perioada târgului, preţuri speciale.

„La un tractor cumpărat primesc un plug gratuit“, a spus Mihaela Ciucă, responsabilă relaţii publice la MAT SA, care a precizat că oferta se referă doar la un anumit tip de tractor. Oferte speciale au şi alţi producători.

„Pe perioada târgului, avem promoţie la o motocoasă, pentru care avem o reducere de preţ de 25%“, a declarat Cătălin Stroe, directorul general de la Ruris Impex SRL.

 

Consultanţă financiară şi de proiect

 

Persoanele fizice şi juridice prezente la eveniment au putut beneficia şi de consultanţă financiară.

CEC Bank (pentru prima oară aflată la un târg cu noua imagine lansată pe 6 mai) a oferit consiliere pentru persoanele care doresc să obţină produsele de finanţare destinate achiziţionării de echipamente agricole comercializate de SC MAT SA Craiova (Creditul Pro Agricol) şi celor care au nevoie de creditare a proiectelor de investiţii din surse BERD şi UE.

Consultanţă au oferit şi specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, ai Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă şi cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi ai Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Scade numărul agricultorilor

Din ce în ce mai mulţi producători din Dolj se orientează către agricultura la nivel înalt. „Avem clienţi care au peste 200 de hectare, dar şi care practică agricultura de subzistenţă. Aceştia sunt însă din ce în ce mai puţini“, a precizat Mihaela Ciucă, responsabilă relaţii publice la MAT.

Exit mobile version