Acasă Bani & Afaceri Perioada de probă, ultima etapă dinaintea angajării

Perioada de probă, ultima etapă dinaintea angajării

După ce aţi reuşit să treceţi de proba interviurilor, cei mai mulţi angajatori vă vor mai supune unui ultim test – proba de lucru.

Perioada de lucru reprezintă şansa dumneavoastră de a demonstra că sunteţi persoana potrivită pentru postul solicitat. „Aceasta poate consta într-o probă practică, de scurtă durată, cum ar fi rezolvarea unei situaţii date sau a unui test, ori de lungă durată (câteva zile sau chiar luni). În cazul din urmă înseamnă că sunteţi angajat în perioada de probă.

Conform noilor reglementări ale Codului Muncii, angajatorii pot impune noilor angajaţi o perioadă de probă care poate dura, în funcţie de cerinţele firmei, de la două săptămâni până la trei luni“, precizează specialiştii în resurse umane de la www.info-ghid.com.

Durata variază în funcţie de locul de muncă pentru care candidaţi. Perioada de probă are o durată maximă admisă de 30 de zile, dacă aţi candidat pentru un post executiv, şi de 90 de zile calendaristice în cazul posturilor de conducere.

Dacă faceţi parte din categoria muncitorilor necalificaţi, angajatorului nu îi este permis să vă contracteze în regim de probă pentru mai mult de cinci zile. În ceea ce priveşte absolvenţii instituţiilor de învăţământ, aceştia sunt încadraţi, la debutul lor în profesie, pentru o perioadă de probă ce poate ajunge până la şase luni.

 

Ocazie pentru a testa noul loc de muncă

 

Potrivit Codului Muncii, în perioada de probă, salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă. „Mai mult, perioada de probă este considerată şi vechime în muncă, la fel ca o angajare pe termen nedeterminat“, precizează www.lucrez.ro.

Diferenţa dintre o perioadă de probă şi una de angajare este aceea că în cea dintâi angajatul trebuie să demonstreze că informaţiile din CV sunt justificate, că activităţile sale profesionale se ridică la standardele angajatorului.

„În plus, este o ocazie bună pentru a testa noul loc de muncă. Aflaţi dacă vă încadraţi în acel mediu de lucru“, notează specialiştii www.myjob.ro.

 

Sfaturi pentru a depăşi perioada de probă

 

În afară de faptul că trebuie să vă demonstraţi aptitudinile profesionale, în perioada de probă trebuie să afişaţi şi calităţi de bun angajat. Un prim sfat al specialiştilor este să nu întârziaţi în prima zi de muncă. Recomandarea www.info-ghid.com este de a ajunge cu zece minute mai devreme de începerea programului, pentru a vă organiza activităţile profesionale. În plus, încercaţi, în această perioadă, să vă cunoaşteţi colegii de serviciu. „Dacă sunteţi apreciat de colegii de muncă, veţi fi bine văzut şi de şefi!“, spun specialiştii.

De aceea, e bine să fiţi drăguţ şi prietenos cu toată lumea, fără a încerca să aveţi aceste calităţi doar cu persoanele cu „autoritate“ în firmă. Totuşi, nu încercaţi să fiţi politicos şi să faceţi lucruri cu care nu sunteţi de acord doar pentru a câştiga aprecierea colegilor.

Ce să nu faceţi în perioada de probă

– Nu vă plictisiţi colegii din primele zile de muncă!

– Nu plecaţi în timpul programului fără să anunţaţi!

– Nu plecaţi înainte de terminarea programului, chiar dacă este vorba de zece minute!

– Nu vă încărcaţi biroul cu lucruri personale şi inutile!

Exit mobile version