5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriContabilii, taxaţi pentru evaziune complexă

Contabilii, taxaţi pentru evaziune complexă

Erorile din evidenţele contabile vor fi pedepsite cu închisoare de până la opt ani. Reprezentanţii statului spun că, până acum, nu contabilii au păţit-o, ci administratorii firmelor.

Legiuitorii au înăsprit pedepsele pentru contabilii care comit erori în acte, iar asemenea fapte pot fi pedepsite cu închisoare de până la opt ani. Disputele au pornit de la Legea contabilităţii (Legea nr. 82/1991) şi Legea combaterii evaziunii fiscale (Legea 241/2005), care tratează diferit aceleaşi fapte. Astfel, în legea contabilităţii, omisiunile sau inexactităţile în contabilitate sunt considerate fals intelectual, iar în legea privind evaziunea fiscală, greşelile contabililor erau considerate evaziune fiscală.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a sesizat Înalta Curte cu „recurs în interesul legii“ pentru a unifica pedepsele diferite date de două legi distincte pentru aproximativ aceleaşi fapte de natură penală, potrivit presei centrale. Persoanele vizate sunt, în speţă, contabilii care fac omisiuni sau inexactităţi în evidenţe. Infracţiunea este cea de evaziune fiscală complexă. Pedeapsa pentru prima abatere ar fi aceea cu închisoarea de la unu la cinci ani, iar pentru a doua infracţiune, contabilul prins cu actele în neregulă ar primi de la doi la opt ani de închisoare. Motivarea încă nu a fost redactată, astfel că noile pedepse nu pot fi încă aplicate.

 

Ce spun legile

 

Cele două acte normative enumerate anterior stipulau şi până acum sancţiuni pentru contabilii care greşesc, dar faptele erau încadrate diferit. Legea contabilităţii, republicată, stipulează, la art. 43, că doar acei contabili care operează erori „cu ştiinţă“ pot fi acuzaţi de fals intelectual: „Efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte, precum şi omisiunea cu ştiinţă a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi de pasiv ce se reflectă în bilanţ constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform legii“. În Legea privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale se precizează la art. 9, alin. 1), litera b): „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la opt ani (…) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate“.

 

Nici un contabil închis în Dolj

 

În practică, nu contabilii sunt cei care plătesc cu închisoarea. „Potrivit legii, administratorii sunt răspunzători de tot ce se întâmplă în firmă“, spune Mihai Antonescu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Deşi legislaţia prevede de ani buni cum sunt pedepsite infracţiunile despre care vorbim, în Dolj pot fi număraţi pe degete contabilii care au avut de-a face cu organele de control penal din cauza inexactităţilor din evidenţe. „Nu au existat în Dolj contabili condamnaţi. Au fost cercetaţi doar câţiva dintre contabilii implicaţi în rambursările de TVA. În rest, sunt acuzaţi de fals intelectual şi uz de fals numai dacă s-a dovedit că au făcut omisiuni în contabilitate cu rea-credinţă. Greşelile cu intenţie se fac de către patronii şi administratorii care nu le dau contabililor toate documentele de evidenţă primară. Dacă nu are toate datele, un contabil nu are cum să înregistreze exact în evidenţe“, a adăugat Antonescu. Şi comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, susţine cauza contabililor: „Au fost foarte puţini contabili condamnaţi de organele abilitate. Nu noi decidem dacă s-a făcut cu rea-credinţă, ci procurorii stabilesc acest lucru“.

 

Fapta se trece în cazierul fiscal

 

Este bine de ştiut că un contabil care încalcă legea cu bună-ştiinţă va fi urmărit de fapta sa toată viaţa. Pe lângă dosarul penal cu care se poate alege un astfel de „om de cifre“, care are omisiuni sau inexactităţi în contabilitate, fapta dovedită de evaziune fiscală complexă (sau de fals intelectual, cum era până acum) „va fi trecută în cazierul fiscal al persoanei respective“, a menţionat directorul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Acest lucru înseamnă că persoana în cauză nu va mai putea să-şi deschidă sau să-şi administreze o afacere din cauza „petei negre“ din cazierul fiscal. Contabilii susţin că au cunoştinţă despre pedepsele aspre care îi aşteaptă şi nu îşi permit să comită erori „cu ştiinţă“. „Nu cred că îşi pune pielea la saramură vreun contabil pentru un patron care vrea să fure. A trecut vremea când se făceau evidenţe contabile proaste“, a spus un contabil din Craiova. „Nu cred că va fi condamnat pe nedrept un contabil. Nu se mai lucrează orbeşte în contabilitate. Noi cunoaştem legislaţia şi le spunem patronilor şi administratorilor cum să lucreze ca să fie totul corect. Din 1992, de când lucrez ca şi contabil, nu am auzit să facă puşcărie pe nedrept vreun contabil. Totul este să fii corect şi nu păţeşti nimic“, a menţionat Laura Fugaru, contabilă în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII