21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia, ţară a pirateriei

România, ţară a pirateriei

Ţara noastră figurează pe lista neagră a United States Trade Representative (USTR), a statelor cu probleme în respectarea drepturilor de proprietate intectuală, top în care, potrivit Reuters, conduc detaşat China şi Rusia în privinţa pirateriei şi a falsificării produselor americane. „Piraţii şi falsificatorii nu fură doar idei, ci şi locuri de muncă şi ameninţă din ce în ce mai mult sănătatea şi siguranţa noastră“, a menţionat săptămâna trecută reprezentantul pentru comerţ al SUA, Susan Schwab, într-un comunicat privind raportul anual al US Trade Representative cu statele care au cea mai proastă reputaţie în respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

 

Pe lista statelor sub supraveghere

 

Oficialii americani din sectoarele muzical, al producţiilor cinematografice, al programelor de software şi editurilor estimează că firmele americane au pierdut doar anul trecut cel puţin 30-35 de miliarde de dolari la nivel mondial din cauza pirateriei. Comerţul internaţional de bunuri falsificate, de la produse farmaceutice până la piese auto, sporeşte pierderile.

USTR a numit nouă state, printre care Rusia şi China, pe o listă prioritară de supraveghere a celor mai mari contravenienţi. Reprezentantul pentru comerţ al SUA a avertizat că Rusia nu a reuşit să facă toţi paşii care i-au fost ceruţi printr-un acord bilateral menit să reducă pirateria, ceea ce ar putea bloca intrarea Moscovei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Celelalte state care au fost trecute pe lista „prioritară“ sunt Argentina, Chile, India, Israel, Pakistan, Thailanda şi Venezuela.

USTR a adăugat alte 36 de ţări sub supraveghere, însă acestea nu sunt pe lista prioritară. Acestea sunt: Algeria, Belarus, Bolivia, Brazilia, Canada, Columbia, Costa Rica, Republica Cehă, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Grecia, Guatemala, Ungaria, Indonezia, Italia, Jamaica, Kuweit, Liban, Malaiezia, Mexic, Norvegia, Peru, Filipine, Polonia, Coreea de Sud, România, Arabia Saudită, Spania, Taiwan, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan şi Vietnam.

USTR a menţionat că Paraguay va rămâne în continuare sub monitorizare specială, în cadrul unui acord pe termen lung care are prevăzute obiective precise şi acţiuni pentru a reduce îngrijorările legate de respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în acest stat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII