8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFMI critică politica fiscală din România

FMI critică politica fiscală din România

Politica fiscală a României ar trebui elaborată pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, aşa cum se face în prezent, recomandă reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). „În plus, autorităţile ar trebui să se concentreze pe bugetul din 2009, nu pe cel din 2008“, a adăugat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Albert Jaeger. Acesta a apreciat că proiecţiile guvernului de la Bucureşti pentru veniturile bugetare ale întregului an 2008 ar putea fi cu 1-1,5% din PIB peste nivelul estimat de FMI, respectiv cu şase-opt miliarde de lei.

Proiecţiile bugetare pe acest an prevăd atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, după ce în 2007 s-au încasat la buget sume echivalente cu mai puţin de 32% din PIB. În ciuda rectificării bugetare recente, există încă motive ca autorităţile să ţintească un deficit bugetar mai mic, a menţionat Jaeger. De asemenea, FMI vede riscuri la adresa deficitului bugetar şi în contextul apropierii alegerilor din acest an. În privinţa politicii fiscale de anul trecut, FMI consideră că a fost expansionistă şi prociclică, iar pentru acest an sugerează ţintirea unui deficit bugetar de sub 2% din PIB.

Legea bugetului aprobată de parlament prevede pentru 2008 un deficit bugetar de 2,7% din PIB, însă guvernul s-a angajat să taie din cheltuieli pentru a reduce deficitul.

FMI recomandă, de altfel, guvernului să respingă orice propunere de creştere a cheltuielilor bugetare sau de reducere a veniturilor, a mai spus Jaeger.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU