5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInflaţia goleşte buzunarele

Inflaţia goleşte buzunarele

Inflaţia anuală a urcat la 8,63% în martie, în creştere cu 0,66 puncte procentuale faţă de luna trecută, fiind cea mai ridicată valoare a acestui indice din ultimii doi ani. Cauza o reprezintă scumpirea serviciilor, mai ales a celor de telefonie şi a combustibililor, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). Şi acesta poate să nu fie cel mai mare nivel înregistrat pentru acest an, dacă ţinem cont de faptul că în luna aprilie sunt Sărbătorile Pascale, când riscul de accelerare a consumului este foarte ridicat. Analizând evoluţia preţurilor în ultimele 12 luni, în intervalul martie 2007 – martie 2008, cel mai mult au crescut cele la alimente, cu 10,82%, urmate de tarifele la servicii, care s-au majorat cu 10,69%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 5,91%, arată datele publicate de INS.
În luna martie a acestui an, din categoria bunurilor alimentare cel mai mult s-au scumpit citricele, cu 6,77% faţă de luna februarie, fructele şi conservele din fructe, cu 3,9%, uleiul comestibil, cu 3,44%, brânza, între 2,1 – 2,3%, în funcţie de sortiment. Nici pâinea şi nici carnea nu au fost ocolite de majorări de preţuri, acestea sporind în medie cu 0,5%.
De la începutul acestui an, în coşul de consum al românilor, pe baza căruia INS calculează inflaţia, alimentele au o pondere de 37,5%, mărfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cântăresc 17,8%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU