24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Ce salariu negociaţi?

Unul dintre motivele pentru care cele mai multe persoane îşi schimbă locul de muncă este un nivel de salarizare mai bun. Pentru a reuşi să negociaţi un venit mai mare, trebuie să ţineţi cont de sfatul specialiştilor.

Primul lucru pe care trebuie să-l aveţi în vedere este acela de a şti de la început ce tip de salariu negociaţi la interviu – net sau brut, astfel încât să puteţi aprecia cât de bună este oferta angajatorului. „Acesta poate prefera să negocieze salariul brut, având în vedere frecvenţa modificărilor legislaţiei muncii“, precizează specialiştii în resurse umane de la www.myjob.ro.

 

Salariul brut versus salariul net

 

Salariul brut reprezintă suma de bani înregistrată în cartea de muncă. „Legea prevede că la salariul brut se pot aplica sporuri de noapte, de vechime, ore suplimentare şi/sau pentru sărbătorile legale, precum şi bonusuri pentru performanţă, ce pot fi negociate la interviul de angajare. Toate acestea constituie venitul brut al angajatului“, notează www.myjob.ro.

Salariul net reprezintă suma de bani pe care o primiţi. „Pentru a calcula salariul net din venitul brut, se scad contribuţiile sociale individuale (1% pentru şomaj, 6,5% pentru asigurările de sănătate, 9,5% pentru pensie – 7,5% pensie de stat, 2% pensie privată obligatorie)“, specifică specialiştii. După ce s-au scăzut aceste contribuţii, la salariul brut se mai aplică impozitul de 16% şi, după caz, deducerile personale (sume neimpozabile ce variază în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere).

 

Pachet salarial motivant?

 

Atunci când negociaţi salariul, trebuie să aveţi în vedere faptul că, pe lângă taxele pe care le achită salariatul la stat, angajatorul plăteşte, la rândul său, „un cumul de minimum 29,25% din veniturile dumneavoastră totale“. De aceea, el ar putea fi interesat să vă ofere un salariu de bază mai mic, dar un pachet salarial mai bun.

Acesta din urmă poate include, după caz, plata în funcţie de performanţe, asigurare privată de sănătate, pensie facultativă, asigurare de viaţă, bonuri de masă, traininguri. Din această categorie mai fac parte telefonul şi/sau maşina de serviciu, masa, respectiv plata unui procent din valoarea concediului. La acestea se pot adăuga aşa-numitele „share options“ (posibilitatea ca angajaţii să cumpere acţiuni ale companiei la un preţ preferenţial) şi „exit package“ (garanţia că, dacă firma se desfiinţează, primiţi o sumă de bani proporţională cu perioada petrecută în companie).

Înainte de a accepta un salariu mai mic însoţit de beneficii mari, specialiştii www.myjob.ro vă sfătuiesc să vă stabiliţi foarte bine nevoile. „Un salariu mai mare poate fi motivant dacă doriţi să obţineţi un credit imobiliar, dacă aveţi plăţi pentru care sunt necesare sume mai mari de bani“, precizează aceştia.

 

Cum negociaţi venitul: la oră sau pe lună?

 

Decizia de a negocia salariul la oră sau pe lună vă poate aduce avantaje sau dezavantaje. În România, tendinţa generală atât a angajaţilor, cât şi a angajatorilor este salariul tarifar lunar. Acest lucru poate fi pus pe seama faptului că, în general, companiile îşi fac planuri pe termen scurt, iar pe de altă parte, salariul lunar constituie baza de calcul pentru majoritatea contribuţiilor plătite. „Privind din perspectiva unui angajat, exprimarea salariului la lună se poate transforma în avantaj în condiţiile în care unele luni au zile mai puţine decât altele“, notează www.profituri.ro.

Specialiştii sunt însă de părere că plata la oră ar elimina situaţiile în care, pentru o lună cu 184 de ore lucrate (23 de zile lucrătoare), angajaţii primesc acelaşi salariu ca într-una cu 160 de ore lucrate (20 de zile).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU