11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLegea chiriilor şi cea a locuinţei ridică noi probleme

Legea chiriilor şi cea a locuinţei ridică noi probleme

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei a lansat, săptămâna trecută, spre dezbatere publică două dintre cele patru legi din pachetul privind locuirea: cea a chiriilor şi cea a locuinţei.

Unele prevederi ale Legii chiriilor au atras comentarii încă înainte de a fi supuse dezbaterii publice. Acestea se refereau la faptul că, potrivit legii, contractul de închiriere trebuie să fie încheiat pe o perioadă determinată de minimum un an, cu posibilitatea de a fi reziliat. „Nu e normal să-mi impună cineva pentru cât timp să închiriez o locuinţă.

Dacă o să plec pentru o perioadă în alt oraş şi o fiu nevoit să închiriez o locuinţă pentru cinci luni, pentru că atât stau acolo, ce fac? În plus, nu înţeleg de ce să semnez un contract pe un an, dacă oricum pot să-l reziliez mai devreme“, declara la începutul acestei luni Marian Mancu, din Craiova.

 

Exigenţele minimale ale locuinţelor

 

Comentariile continuă să apară, mai ales că, potrivit legii, „locuinţele exploatate în regim de închiriere, indiferent de natura proprietăţii, a amplasamentului şi a destinaţiei lor, vor respecta exigenţele minimale din Legea locuinţei“. „Mi se pare puţin ciudat să mi se impună suprafaţa pe care trebuie s-o închiriez.

Dacă eu îmi permit să locuiesc într-o casă de doar 15 mp, pot să închiriez una de 50 mp doar dacă mă ajută cineva cu bani“, a precizat Constantin Ion, de 45 de ani, din Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi oameni.

„Nu cred că o să renunţe nimeni (nici proprietarii, nici chiriaşii) să mai închirieze anumite locuinţe numai pentru că nu respectă suprafeţele impuse de lege. Cred că se vor închiria în continuare, dar la negru“, a explicat Virgil G., de 37 de ani, din Craiova.

 

52 mp pentru două persoane

 

Potrivit Legii locuinţei, care reglementează aspecte sociale, economice, tehnice şi juridice ale construcţiei şi ale folosinţei locuinţelor, exigenţele minimale constă în acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a locului deţinut de către altă persoană sau familie; spaţiu pentru odihnă; loc pentru prepararea hranei; grup sanitar; acces la energie electrică şi apă potabilă; evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere. În ceea ce priveşte suprafaţa utilă minimală, pentru o persoană, aceasta s-a calculat la 37 mp, iar suprafaţa construită, la 58 mp. În acest caz, camera de zi trebuie să aibă 18 mp (inclusiv spaţiul pentru dormit), locul de luat masa – 2,5 mp, bucătăria – 5 mp, încăperea sanitară – 4,5 mp, iar spaţiul de depozitare – 2 mp.

Pentru o familie formată din două persoane, legea prevede o suprafaţă minimă utilă de 52 mp, pentru o familie formată din trei persoane – 66 mp, iar pentru una de patru membri – 74 mp.

 

Noile construcţii vor respecta condiţiile minimale

 

Aceste suprafeţe trebuie să fie respectate şi de constructori. „Executarea construcţiilor de locuinţe, indiferent de natura proprietăţii sau a amplasamentului, se face în condiţiile legii şi pe baza satisfacerii exigenţelor minimale“, se arată în proiectul de lege. Această prevedere nu vine nici pe departe în sprijinul craiovenilor care, din cauza veniturilor mici şi a creşterilor repetate de preţ din domeniu, începuseră să renunţe la confortul locuinţelor spaţioase încă de anul trecut.

Prevederea nu este nici în avantajul dezvoltatorilor de proiecte imobiliare care, pentru a veni în întâmpinarea pieţei din Dolj, plănuiau ca viitoarele construcţii să aibă o suprafaţă mai mică decât cele din prezent.

„Proiectele ce vor fi desfăşurate vizează o suprafaţă mai mică decât în cazul caselor construite până acum“, a declarat la sfârştiul anului trecut Teodor Popescu, managerul agenţiei imobiliare Dorcas Imobiliare. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi specialişti din domeniu, care au explicat că situaţia se datorează faptului că preţul este cel care dictează alegerea unei locuinţe.

„Această tendinţă se manifestă atât din cauza preţurilor de achiziţie, cât şi din cauza costurilor ulterioare de întreţinere. Chiar dacă preţul pe metrul pătrat e bun, dacă suprafaţa este mare, ca şi preţ total, vorbim de o locuinţă mai scumpă“, preciza la momentul respectiv Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII