Educatorul particular, dascălul modern

Autori


Imaginea femeii de la catedră care priveşte nepăsătoare spre prichindeii care se joacă la măsuţe, poeziile şi cântecele pe care generaţii de-a rândul le-au repetat şi cadoul pentru doamna au rămas doar triste amintiri. Acum, locul lor este luat de poeziile în limba engleză, de o persoană care iubeşte copiii şi îşi face cu plăcere meseria, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu în mijlocul copiilor. Educatorul particular.

„Mânuţele sus, sus, zâmbim, zâmbim frumos, să ni se vadă dinţişorii“, „Piticii, toţi piticii atenţie la mine! Ce este aceasta? O bu-bu-ru-ză! Bravo! Bravo!“. Piticii râd şi aplaudă pentru că au ştiut ce reprezintă desenul colorat. Din mijlocul lor apare şi o tânără zâmbitoare care ţine în braţe câteva planşe. Este educatoare particulară, un cadru didactic care a ales să îşi facă meseria într-un sistem nou, în care are şansa să fie creativ şi să îşi arate liber dragostea pentru copii şi pasiunea pentru o meserie dedicată celor mici.

„Un educator particular trebuie să îmbine profesionalismul cu dragostea şi pasiunea pentru copii. Trebuie să ştie să comunice cu multă căldură, să înţeleagă ce simte copilul, să îi ofere afecţiunea de care el are nevoie şi să înveţe să îi fie părinte“, a explicat Geanina Dumbravă, manager Grădiniţa „Joyland“.

„Persoana potrivită pentru copiii noştri“

Mereu atent la nevoile şi dorinţele celor mici, un educator într-o grădiniţă particulară trebuie să fie o persoană foarte responsabilă, deoarece aşteptările din partea părinţilor sunt foarte mari. „După interviu, o persoană care vrea să lucreze în grădiniţa noastră trebuie să treacă şi de o probă practică, relaţionarea cu copiii. Numai atunci când o vezi în mijlocul lor, când o vezi cum se comportă cu ei, îţi dai seama dacă este potrivită pentru această meserie. Atunci când o alegem, vrem să fie persoana potrivită pentru copiii noştri“, a spus Ileana Burlacu, manager Grădiniţa „Joyland“ din Craiova.

Educatoarea, profesor de engleză

Pentru a putea fi educator particular, o tânără trebuie să fi absolvit un liceu sau institut pedagogic şi trebuie să cunoască limba engleză, pentru că va trebui să comunice cu cei mici atât în română, cât şi în engleză. „Cunoaşterea limbii engleze este o cerinţă la grădiniţa noastră. Să comunici mereu cu copiii într-o limbă străină este mult mai bine decât dacă ar avea un curs, două pe săptămână. Pe cale naturală, prin joc, ei vor învăţa mult mai bine limba engleză“, a spus Geanina Dumbravă.

Examenul de titularizare este înlocuit la o grădiniţă particulară cu un interviu, dar educatoarea trebuie să îşi dea gradele didactice. „Nu căutăm niciodată o persoană care să corespundă cu totul cerinţelor noastre. Noi investim în formarea profesională a cadrelor didactice. Dacă nu au gradele, trebuie să şi le dea, participă la cursuri de perfecţionare. Calităţile de dascăl ţi le dezvolţi pe parcurs. Aşa învaţă cadrele didactice tinere cum să fie părinţi“, a precizat Geanina Dumbravă.


„Educatoarea stă numai printre copii“

Tinereţea nu garantează însă obţinerea unui job într-o grădiniţă particulară. Important este sufletul deschis, sinceritatea, puterea de a cuceri sufletele micuţilor care au nevoie de afecţiune, de dragoste şi multă energie ca să ţină pasul cu copiii.

„Nu avem o limită de vârstă. Pe de o parte, experienţa este importantă. Pe de altă parte, este nevoie şi de persoane tinere, dinamice. Sufletul educatoarelor trebuie să fie tânăr, să înţeleagă particularităţile fiecărui copil. Avem nevoie de persoane energice pentru că la noi educatoarea stă numai printre copii, în mijlocul lor, nu are catedră unde poate să stea jos“, a spus Geanina Dumbravă.

La o grădiniţă particulară, o educatoare lucrează cu 10-15 copii şi are la dispoziţie foarte mult material didactic. „Numărul copiilor este mai mic decât în sistemul de stat. Maximum 15. În acest mod, fiecare copil beneficiază de atenţie, de înţelegere, este ajutat şi îşi dezvoltă foarte multe aptitudini. Avem material didactic diversificat şi copiii sunt mereu ocupaţi. De aceea, educatoarea trebuie să fie o persoană creativă şi să îi înveţe pe copii prin joc şi voie bună“, a menţionat Ileana Burlacu.

Cadoul pentru doamna, o floare, o apreciere

Cu toate că plătesc sume cuprinse între 10 şi 30 de lei pe zi, în funcţie de programul pe care îl vor pentru copiii lor, părinţii au scăpat de orice cheltuială, rechizite, fondul clasei, cadou pentru doamna. Educatoarea particulară nu face diferenţe între copii, iar dacă părinţii vor să îi mulţumească pentru activitate, pot aduce flori sau laude la conducerea unităţii de învăţământ, care se vor vedea la salariu.

„Toţi copiii sunt trataţi egal şi aici părinţii nu mai dau bani pentru nimic. Nu se acceptă cadouri pentru cadrele didactice. Poate doar flori. Dar noi avem grijă ca rezultatele lor să se vadă la salariu“, a spus Geanina Dumbravă. Aşa că prin joc, învăţând limba engleză şi limba română, înconjuraţi de multă dragoste şi veselie, mersul la grădiniţă poate deveni o plăcere, iar în scurt timp, educatoarea particulară va face concurenţă serioasă bunicii.Comenteaza acum

10 Comentarii

 1. ADITA said:

  UN lucru laudabil in orasul Craiova:aparitia gradinitelor particulare. Apar,vrand-nevrand, o serie de intrebari :ce copii frecventeaza cursurile gradinitei?;sunt multi, putini ,15 copii intr-o grupa?; copiii intarzie sau absenteaza de la cursuri?activitatea desfasurata are la baza respectul reciproc?;gradinita este dotata cu material didactic corespunzator?doamne le educatoare au satisfactie profesionala?remuner area cadrelor didactice din aceasta gradinita este in concordanta cu importanta si volumul de munca depus?

 2. Dan Rotariu said:

  Profil: el inginer primeste leafa 1500 lei/luna, ea inginera actualmente somera de la Electroputere. Au doi copii in intretinere. Intretinerea 500 lei/ianuarie. Pot sa isi dea copii la gradinita particulara? Ramane pentru bogati! Poate asta ar trebui sa fie si numele Gradinita bogatilor!

 3. Mihai said:

  Hei!…Gds e un ziar privat, mai e si online – nu va place nu-l cititi si gata. Pe mine ma intereseaza si reclamele, important e sa fie o reclama responsabila. Unii isi pot permite mai mult decat altii, asta e. Incercati sa faceti cate ceva sa va permiteti mai multe si incetati cu rautatile! Sunt oameni care se nasc cu handicapuri, ei nu au aceleasi sanse ca restul lumii deci din primele clipe ale vietii nu suntem toti egali. De ce?

 4. Gabriel - Iulian Dumbrava said:

  Spre dezamagirea unora care au scris pana acum, nu am platit pentru articol nici cu chitanta nici fara chitanta.

  Legat de taxe nu pot sa spun decat ca sunt minime tinand cont de serviciile oferite. Taxele trebuie sa acopere o chirie destul de mare pentru spatiul potrivit, salariul educatoarei (care este amortizat de la maxim 15 copii, nu 25+ ca in sistemul de stat), personalul de la bucatarie, cel de curatenie, asistenta medicala permanenta, sofer, supraveghere copii, colaboratori (vorbitor nativi de limba engleza, gimnastica), cheltuieli de intretinere (gaz, electricitate, telefon, Internet), materiale didactice in fiecare luna, s.a.

  Intr-adevar nu oricine isi poate permite, dar la fel nu oricine isi poate permite o masina din clasa medie sau una superioara.

  Dar dintre cei care isi permit, o gradinita particulara este o solutie mult mai buna decat sa lasi copilul intr-o gradinita de stat si sa platesti o bona pentru a sta cu copilul dupa amiaza.

  Pe de alta parte, s-ar putea rezolva o parte din problema locurilor deficitare din gradinite, daca s-ar da parintilor care doresc sa-si duca copiii la gradinite particulare, din bugetul de stat, o suma de bani echivalenta cu cheltuielile pe care statul le are cu fiecare copil din gradinitele de stat, urmand ca parintii sa plateasca diferenta. In felul acesta s-ar incuraja initiativa privata, s-ar mari numarul de locuri oferite de gradinite fara cheltuieli suplimentare de la buget.

  Ca o concluzie, nu pot sa spun decat ca daca parintii doresc si fac eforturi sa isi permita, o gradinita particulara de calitate este solutia ideala pentru a asigura oricarui copil un pas in fata.

 5. Augustina said:

  Ii cunosc pe initiatorii acestui proiect! Sunt niste oameni deosebiti care lucreaza la un proiect deosebit facand sacrificii financiare deosebite! Desi gradinita nu le aduce deocamdata niciun profit nu au coborat standardele de calitate ba dimpotriva!
  Va invit sa mergeti sa discutati personal cu Geanina Dumbrava si apoi veti concluziona daca acest articol a fost publicitar sau nu!

 6. cornelia said:

  “este super tare!” acestea sunt cuvintele fiicei mele, Ruxandra, cand o intreb cum a fost astazi la gradi. Sunt f. multumita de gradinita Joyland unde fiica mea petrece un timp foarte bun cu copii si personalul de acolo. Taxa?! Sa stiti ca este mica in raport cu ce a invatat fiica mea in doar 6 luni. Sunt sigura ca poti face eforturi financiare cand este vorba de educatia copilului tau, asa cum este si cazul familiei mele. Sunt linistita cand Ruxi este la gradi!!

 7. Narcisa said:

  Baietulul meu a ajuns in aceasta gradinita la o luna de la aparitia ei, nu fiindca n-am stiut de ea, ci fiindca am stat si am cantarit posibilitatile financiare. La inceput am zis, exclus. Apoi ne-am dat seama ca cea mai importanta investitie in el este educatia. Ramane intrebarea, dar ce, la cele de stat nu li se ofera acelasi lucru? Poate ca da. Eu, dupa 6 luni, pot spune clar ca nu am decat cuvinte de lauda.
  Am un mesaj pentru cei care cred ca s-a oferit mita pentru acest articol: vorbiti in totala necunostinta de cauza. Nu-i cunoasteti pe manageri si e pacat sa faci antireclama cand esti pe dinafara subiectului. Unii incearca sa faca lucrurile altfel in tara asta, si reusesc. Felicitari, echipa Joyland!

 8. Maria said:

  In viata si pe piata exista oferte variate… Faptul ca oferta educationala pentru copiii prescolari se diversifica, nu ar trebui decat sa-i bucure pe toti cei care sunt parinti. E adevarat ca unii nu isi permit, dar daca cei care isi permit aleg sa mearga pe varianta invatamantului prescolar privat, cred ca raman mai multe locuri libere la gradinitele de stat bune! Deci toata lumea are de castigat.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 20 martie 2008

Actualitate

» Avocaţii şi notarii se fac judecători şi procurori
» Laguna III a venit în Craiova
» Senatul a modificat Codul de Procedură Penală
» Clienţii Bancpost, BCR şi Raiffeisen, atacaţi de phisheri
» Licitaţii turbo

Local

» Guvernul Moldovei a demisionat
» Tânăr cercetat pentru crimă
» ANI merge la promulgare
» Fără permis la volan
» Marţea neagră
» Dacie spulberată de Audi
» Lecţie de cinste
» A intrat cu mopedul în stâlp
» Prins la furat de ţiţei
» Problema arhivei CJP, uitată de autorităţi
» Primăria angajează 40 de muncitori la spaţii verzi
» Hoţ de obiecte de artă, reţinut la Corabia
» Coliziune cu două autovehicule
» Animale salvate din canal
» 140 de taxiuri-pirat în Târgu Jiu
» Opt liceeni, la faza naţională a olimpiadei de informatică
» Reprezentanţii CEZ, chemaţi la OJPC pentru nereguli de facturare
» Primarii, buni de plată la alegerile din iunie
» Baraj împotriva saramurii
» PNL îi aruncă pe Groza şi Oprea în cursa localelor
» Urmărit şi reţinut de poliţişti
» Bătută pe stradă de fostul prieten
» Prins cu pistolul deţinut ilegal

Gorj

» Grădiniţe amendate de Inspecţia Sanitară de Stat

Sport

» Scurte ştiri
» Şarapova, în sferturile de finală
» Licitaţie de proiecte la DSJ Dolj
» Au adus trei medalii de la Iaşi
» Craiovenii luptă să prindă lotul
» Au o dorinţă fantastică de performanţă
» Selecţie la AJF Dolj
» Blat în campionatul judeţean?
» Pandurii prinseră gustul victoriei
» Bătrâna Doamnă, dusă la azil
» Oltenii vor să îngroape UTA

Bani & Afaceri

» Testarea, surpriza angajatorului
» Educatorul particular, dascălul modern
» Amenzi pentru munca la negru
» Legea chiriilor şi cea a locuinţei ridică noi probleme
» Credite pentru căpşunari

Magazin

» Împachetările corporale, drumul spre frumuseţe
» Pensulele trusei de machiaj

Opinii

» La Costiţă înainte, la arbitru înapoi
» Divinitatea se pogoară la Craiova!
» Mă duc din nou la DNA, dar tot vă spun

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads