10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensiile private obligă firmele să fie corecte

Pensiile private obligă firmele să fie corecte

Autorităţile competente au avertizat mediul de afaceri că, în cazul în care nu sunt depuse la timp declaraţiile lunare către pensii, angajatorii riscă amenzi şi sancţiuni. Nedepunerea declaraţiilor lezează dreptul salariaţilor la pensia administrată privat.

Autorităţi din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt, sindicate şi reprezentanţi ai mediului local de afaceri s-au întâlnit ieri la Forumul Regional de Pensii Private, organizat la Craiova de Media XPRIMM. Aproape 70 de companii importante din Oltenia şi IMM-uri (care au reprezentat 36.000 de angajaţi) şi-au trimis în număr mare reprezentanţii la eveniment, interesaţi fiind de tema principală, şi anume aceea de a oferi soluţii pentru fidelizarea angajaţilor, prin sistemul pensiilor private. Discuţiile s-au axat pe oportunitatea firmelor de a-şi atrage angajaţii de partea lor prin oferirea de pachete de pensii private facultative (Pilonul III), pentru care beneficiează de deduceri fiscale. Dar cele mai importante aspecte ale Forumului Regional de Pensii Private s-au referit la obligativitatea companiilor de a fi corecte în ceea ce priveşte depunerea declaraţiilor la timp pentru pensiile administrate privat (Pilonul II).

 

Neconcordanţe în evidenţe

 

Preşedinta Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), Mariana Câmpeanu, a atras atenţia că din numărul total de persoane care au aderat la un fond de pensii administrat privat circa 5,2% au fost „validate cu rezervă“, adică nu se regăseau în bazele de calcul ale caselor judeţene de pensii, deşi ei lucrau cu carte de muncă. „La Dolj au aderat la pilonul de pensii administrate privat 98.821 de persoane, iar 16.173 au fost validate cu rezervă, adică au aderat corect la fonduri, dar nu se regăseau în baza de date a Casei de Pensii, pentru că nu erau depuse declaraţiile lunare din partea angajatorilor“, a precizat Mariana Câmpeanu. Datele statistice comparative prezentate de şefa CNPAS au arătat că, în majoritatea judeţelor, există discrepanţe de la o lună la alta, pentru că angajatorii – deşi au persoane angajate cu carte de muncă – nu depun declaraţiile de pensii sau le întârzie: „La Casa de Pensii Dolj figurau, în ianuarie 2008, 11.056 de angajatori, iar în februarie a crescut la 11.165. Ca număr de angajaţi, în ianuarie erau înregistraţi 136.169, iar în februarie au apărut cu 2.000 mai mult“. Ce înseamnă aceste declaraţii atât de importante pentru Pilonul II? Sunt nişte documente prin care firma emitentă arată că în luna care a trecut l-a avut angajat pe „X“, pentru care se virează în contul casei de pensii suma de… reprezentând contribuţia lunară a angajatului şi angajatorului. Fără acel document depus lunar, chiar dacă angajatul are carte de muncă şi munceşte zi de zi, se trezeşte că la pensie are lipsuri mari şi întreruperi în activitate. Oficialul CNPAS a arătat că banii care trebuie depuşi de angajator în contul pensiilor reprezintă „o proprietate a angajatului“. Pentru persoanele care nu se vor regăsi pe listele cu declaraţii depuse de firme la Casele de Pensii nu pot fi viraţi banii nici pentru pensia de stat şi nici pentru pensia administrată privat (pilonul II). Neglijenţa firmei angajatoare poate avea repercusiuni asupra viitoarei pensii din pilonul II şi consecinţe juridice asupra tuturor „actorilor“. „Cu toţii putem fi daţi în judecată de persoana respectivă pentru că acea persoană (angajatul – n.r.) nu şi-a primit drepturile cuvenite la pensie“, a precizat preşedinta CNPAS.

 

Amenzi pentru angajatori

 

Firmele prezente la Forum au fost avertizate că, de acum înainte, orice întârziere a depunerii declaraţiilor lunare de către angajatori la casa de pensii va atrage consecinţe materiale asupra firmei neglijente. „Nu este o ameninţare, dar nu avem încotro! Orice nedepunere la timp a declaraţiilor va atrage o amendă pentru firmă sau, în primă fază, un avertisment. Lista cu firmele care întârzie declaraţiile va fi transmisă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru a fi urmărite şi nimănui nu cred că îi convine să se trezească pe cap cu fiscul în fiecare lună“, a conchis Mariana Câmpeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS