12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProducătorii agricoli strâng rândurile

Producătorii agricoli strâng rândurile

Producătorii agricoli din judeţul Dolj s-au întâlnit ieri, la Facultatea de Agronomie, pentru a cere lămuriri specialiştilor despre accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării sau înfiinţării de ferme agricole.

 

Preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli din judeţul Dolj, Costel Iancu, a convocat fermierii din judeţ la o întâlnire informală cu reprezentanţii tuturor instituţiilor care gravitează în jurul banilor europeni. Obiectivul întâlnirii a fost acela de a-i pune faţă în faţă pe producători cu specialiştii de a înlesni circulaţia informaţiei legată de proiectele agricole, pe cele trei măsuri funcţionale din 3 martie. Cei mai mulţi fermieri s-au arătat interesaţi de data la care vor primi subvenţiile europene la hectar şi doar câţiva au dorit lămuriri legate de înfiinţarea unei ferme agricole.

Ai noştri stau pe loc şi ai lor aleargă

Un fermier din Drănic care munceşte 800 de hectare de teren a vrut să ştie la ce curs de schimb se vor plăti cei 50 de euro la hectar şi când. Directorul APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, le-a spus membrilor Asociaţiei că plata subvenţiei europene se va face în lei la cursul de schimb din data de 1 iulie 2005, adică 3,3 lei. Oficialii prezenţi la întâlnire au explicat că aşa s-a negociat la Bruxelles.

Vestea i-a uimit pe mulţi care îşi făcuseră calculul că vor primi lei la cursul zilei, adică la 3,7 lei un euro. Andreas Fridman, fermier din zona Întorsura, le-a explicat colegilor de asociaţie că înfiinţarea unui hectar de cultură costă anul acesta între 13 şi 18 mii de lei, iar subvenţia europeană nu este cine ştie ce. Tot el a explicat că în 2013, fermierii români vor ajunge să încaseze subvenţie pe hectar de la Uniunea Europeană de circa 140 euro/ha. Asta înseamnă că, în 2013, fermierii români vor încasa tot atâta subvenţie cât au încasat fermierii comunitari în 2004. De ce aşa? Nimeni nu a ştiut să dea o explicaţie acceptabilă.

Din discuţiile producătorilor agricoli a reieşit că fermierii nu dau năvală la proiecte, dar sunt foarte interesaţi de posibilitatea de accesare a unor credite de la băncile comerciale, pentru a putea acoperi partea lor de finanţare din viitoarele proiecte.

Toată lumea ştia că ministrul Cioloş se străduieşte să convingă câteva bănci comerciale pentru a acorda credite fermierilor, pentru a acoperi partea lor de cofinanţare din proiecte, dar asta deocamdată este doar un zvon!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS