12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCasă boierească sau vilă modernă?

Casă boierească sau vilă modernă?

Cu toate că o locuinţă spaţioasă, care să amintească de vechea burghezie, este visul multor craioveni, puţini îşi permit să cumpere, să renoveze şi ulterior să întreţină o astfel de casă.

 

Potrivit analiştilor imobiliari, în prezent, pe piaţa imobiliară din Craiova există o separare destul de clară a cumpărătorilor de case. „Craiovenii cu un venit mediu se orientează, în general, către locuinţe moderne. Casele boiereşti sunt cumpărate, de regulă, de persoane cu un venit peste medie, care-şi permit şi restul cheltuielilor legate de renovarea şi întreţinerea acestora“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din domeniu. „Ca şi cheltuieli, costă mai mult casele vechi. Persoanele cu un venit mediu nu-şi permit să achiziţioneze şi să întreţină o astfel de casă. Cei mai mulţi oameni preferă să cumpere o casă nouă“, a explicat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare.

Terenul, mai valoros decât casa

Principalul avantaj al caselor boiereşti din perioada interbelică este acela al poziţionării, majoritatea fiind construite în centru, astfel că preţul terenului este mare. „Casele vechi din Craiova sunt poziţionate în zone bune, centrale, astfel că, în general, terenul este mai valoros decât casa“, a adăugat Răduţ.

Doar terenul de sub o casă boierească poate costa uneori cât unu nouă într-o zonă rezidenţială. „În prezent, preţul terenului din oraş este de minimum 300 de euro/mp. Dacă facem un calcul, la 300-500 de metri pătraţi, doar terenul costă 120.000-150.000 de euro. Or cu aceşti bani îşi cumpără o casă nouă în zone rezidenţiale. Cu 150.000-160.000 de euro, în zona Daewoo pot să aibă o casă la cheie“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare.

Avantajele şi dezavantajele caselor boiereşti

Potrivit specialiştilor, valoarea unei construcţii noi şi a uneia vechi diferă considerabil. „Dacă vorbim de aceeaşi zonă, casele noi sunt mai scumpe decât cele vechi. Un metru pătrat costă 1.300-1.400 de euro, în cazul caselor noi, şi 500-600 de euro în cazul celor vechi“, a spus Nicu Răduţ. În plus, odată cumpărată, o casă veche are nevoie de investiţii ulterioare (lucrări de decopertare, hidroizolaţii, schimbarea instalaţiilor, a acoperişului, tencuieli interioare şi exterioare, noi finisaje, precum şi restaurarea arhitecturii), care pot atinge sau chiar depăşi preţul de achiziţie. „Investiţia într-o casă veche depinde foarte mult de vechimea şi de starea în care se află, dar şi de modificările dorite de noul proprietar. Totuşi, pentru a păstra arhitectura şi pentru a o aduce la standardele actuale, este nevoie de o investiţie de 100.000-150.000 de euro“, a spus Teodor Popescu. Acesta a adăugat că, în afara investiţiei, cumpărătorii fac un efort suplimentar pentru a găsi specialişti care să renoveze respectivele case, mai ales că numărul celor ce se pricep este destul de mic, iar munca este migăloasă. Totuşi, rezultatul final pare să merite, mai ales că imobilele boiereşti au o arhitectură deosebită, multe sunt bine împăţite, sunt spaţioase şi înalte şi, implicit, oferă un confort ridicat.

Avantajele şi dezavantajele caselor noi

Pe de altă parte, casele noi sunt construite la standarde moderne şi la un preţ accesibil, comparativ cu cele vechi. „Casele noi sunt făcute după standardele actuale. În plus, acestea implică nişte costuri mai mici“, a afirmat Nicu Răduţ. Dezavantajele construcţiilor noi par să fie depărtarea de centru şi lipsa unor unităţi de învăţământ în apropiere. „Casele noi sunt mai departe de centru. Acesta nu este însă un impediment. De fapt, singura problemă este că deocamdată nu există unităţi şcolare şi grădiniţe, dar în curând situaţia se va schimba“, a precizat Teodor Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU