16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart la banii europeni pentru agricultură

Start la banii europeni pentru agricultură

Comitetul pentru Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene are astăzi pe ordinea de zi aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), instrumentul prin care România poate accesa fonduri europene de circa opt miliarde de euro, până în 2013.

 

„Programul este pe ordinea de zi pentru întrunirea de azi a Comitetului, iar măsurile vor fi lansate în luna martie“, a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Programul stabileşte priorităţile, domeniile de finanţare şi modul de accesare a fondurilor UE şi de la bugetul de stat, iar negocierile pe marginea lui au început din 2007. Programul ar fi trebuit să se deruleze în perioada 2007-2013, însă, întrucât va fi aprobat în 2008, alocarea financiară aferentă anului trecut va fi redistribuită, în părţi egale, către tranşele anuale programate pentru 2008-2013.

„Nu ne aşteptăm la modificări de substanţă. PNDR va rămâne în forma în care este deja cunoscută şi va permite în martie lansarea celor trei măsuri“, a spus Gheorghe Albu.

 

Peste câteva zile se dă startul la proiecte

 

România va primi avansul de 7% în două tranşe egale, până la sfârşitul anului în curs. Ministerul Agriculturii va lansa în primă fază, de la începutul lunii martie, trei măsuri, respectiv modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi renovarea şi dezvoltarea satelor.

Cele trei sunt şi printre cele mai generos finanţate, pentru investiţii în domeniu fiind disponibile, în total, aproximativ 3,5 miliarde de euro. Cea mai mare finanţare revine măsurii de renovare şi dezvoltare a satelor – 1,54 miliarde de euro (20% de la bugetul de stat, 80% fonduri UE). Pentru creşterea valorii adăugate domeniilor agricole şi forestiere, fondurile sunt de circa 1,07 miliarde de euro (20% de la buget, 80% fonduri UE), iar modernizarea fermelor va fi finanţată cu 991,8 milioane de euro, până în 2013 (20% finanţare de la bugetul de stat, 80% fonduri UE), potrivit ghidurilor de accesare a banilor, publicate de Ministerul Agriculturii.

 

Proiectele PNDR, un fel de SAPARD

 

Accesarea sumelor va fi similară modelului SAPARD. Cei care vor să beneficieze de fonduri trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Spre deosebire de SAPARD, depunerea proiectelor nu va fi continuă, ci în sesiuni prestabilite. Aproape 2.000 de fermieri s-au declarat interesaţi să deruleze proiecte finanţate prin PNDR şi s-au înscris în baza de date a Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA), pentru a primi consultanţă. Distribuirea fondurilor nu se va face pe judeţe, ci în funcţie de ordinea depunerilor proiectelor, până la nivelul sumelor alocate fiecărei măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS