13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţul locuinţelor ar putea scădea

Preţul locuinţelor ar putea scădea

Creşterea susţinută a dobânzii de referinţă şi, implicit, a celor la creditele oferite de băncile comerciale ar putea duce la o scădere a preţurilor locuinţelor.

La o lună după ce a decis creşterea ratei dobânzii de referinţă la nivelul de 8% pe an (de la 7%), Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis o nouă majorare. „CA al BNR a hotărât creşterea ratei dobânzii de politică monetară la 9% pe an, de la 8%, şi continuarea gestionării ferme a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă“, se arată într-un comunicat emis de bancă. Potrivit bancherilor, decizia a fost luată având în vedere necesitatea de corelare a condiţiilor monetare la creşterea anticipată a inflaţiei în următoarea perioadă, cu scopul de a limita majorarea preţurilor, a importurilor şi a apetitului de creditare al românilor. În plus, BNR încearcă o stabilizare a monedei naţionale, dat fiind faptul că, în urma creşterii dobânzii de referinţă, pe termen scurt, leul ar trebui să se întărească.

 

„Băncile comerciale au mărit deja dobânzile“

 

Şi de această dată, impactul deciziei BNR asupra creditelor nu s-a lăsat prea mult aşteptată. „Deja se simte un impact al majorării ratei dobânzii de politică monetară. Băncile comerciale au crescut dobânzile şi ne aşteptăm să le mărească în continuare“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul sucursalei judeţene BNR Dolj. Dobânda-cheie va influenţa şi piaţa imobiliară, mai ales că o creştere a dobânzilor ar trebui să micşoreze cererea de credite şi să crească solicitarea pentru depozite bancare. „Într-o anumită măsură, cred că o să mai scadă numărul creditelor contractate de populaţie sau, cel puţin, aşa este de aşteptat. În vremuri de incertitudine economică, oamenii nu se mai avântă să facă investiţii, devin mai cumpătaţi. E un comportament firesc“, a explicat Gherghinescu.

 

Locuinţe mai ieftine din primăvară

 

Potrivit unor reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare, acest comportament al clienţilor este deja sesizabil în Craiova. „Creşterea dobânzii de referinţă duce la scăderea numărului tranzacţiilor imobiliare din piaţă. Deja se simte acest lucru. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 20-25%“, a declarat unul dintre reprezentanţii agenţiei imobiliare Colosseum. Potrivit acestuia, în cazul în care nivelul dobânzii de referinţă îşi va menţine tendinţa crescătoare în următoarele luni, numărul de tranzacţii va scădea. De fapt, specialiştii din piaţă spun că nu este exclus ca preţurile locuinţelor să se micşoreze în următoarea perioadă.

„S-ar putea să scadă preţul de vânzare a locuinţelor. Cred că o să urmeze o perioadă de stabilizare a preţurilor, iar din luna aprilie vor începe să scadă“, a adăugat agentul imobiliar de la Colosseum, care a precizat că o potenţială micşorare de preţ va fi influenţată atât de creşterea dobânzii de referinţă şi, implicit, a dobânzilor la creditele imobiliare, cât şi pe fondul unei creşteri a ofertei (în general, în perioada caldă, oferta din piaţa imobiliară se diversifică), dar şi al majorării preţurilor peste posibilităţile de cumpărare ale oamenilor.

 

Martie, lună critică

 

Părerile cu privire la o potenţială scădere a preţurilor sunt împărţite deocamdată.

„Preţurile vor creşte în continuare. În martie vor atinge punctul culminant. Ulterior, cred că va exista o stagnare a pieţei. Aceasta nu va avea însă ca efect scăderea preţurilor la imobiliare“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic, care a explicat că în ultima perioadă s-au scumpit foarte mult materialele de construcţie, aşa că majoritatea constructorilor au ajuns să micşoreze spaţiile pentru a se ajunge la un preţ acceptabil.

Acesta a precizat că nu crede că vor scădea prea mult nici numărul creditelor imobiliare contractate de craioveni, mai ales că acesta este modul preferat pentru achiziţionarea locuinţelor. „Nu cred că volumul de credite imobiliare va scădea, pentru că băncile găsesc soluţii. Acum, de exemplu, au crescut dobânzile, dar măresc perioada de creditare. E un produs ce trebuie vândut, aşa că soluţii se găsesc“, a adăugat Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII