10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNorocul dictează locurile de muncă din străinătate

Norocul dictează locurile de muncă din străinătate

Primirea unui loc de muncă în străinătate este condiţionată de noroc. Unii dintre cei care-şi doresc un serviciu peste hotare nici măcar nu apucă să dea ochii cu angajatorul.

 

Vestea unei noi selecţii de forţă de muncă pentru cules de fructe în Spania i-a determinat pe sute de români, veniţi din vreme la Craiova, să se îngrămădească în faţa Casei Studenţilor, locul unde s-a desfăşurat. Efortul a meritat însă doar pentru o treime din candidaţi, deoarece dintre cele aproximativ 800 de persoane care şi-au anunţat participarea doar 280 şi-au găsit un loc de muncă după ce spaniolii au suplimentat numărul acestora cu 20. Nu toţi au fost însă la fel de norocoşi: spaniolii au oprit selecţia după ce şi-au atins scopul şi şi-au găsit angajaţii potriviţi. Situaţia a atras un val de nemulţumiri, manifestate prin fluierături şi huiduieli, mai ales că oamenii veniseră la selecţie din toate colţurile ţării şi până la momentul respectiv la interviu intraseră doar 393 de persoane.

„Angajatorii recrutează forţă de muncă până când îşi ocupă locurile“

Cu toate că nemulţumirile au fost îndreptate către organizatorul selecţiei – Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, reprezentanţii acestuia spun că nu ei decid numărul persoanelor cu care se întâlneşte angajatorul. „Angajatorii străini îşi stabilesc singuri modul în care îşi aleg angajaţii. Aceştia recrutează forţă de muncă până în momentul în care îşi ocupă locurile vacante“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, care a explicat că instituţia trebuie să pună în contact angajatorul străin cu candidaţii. În plus, are atribuţii organizatorice cu privire la găsirea unui loc de desfăşurare a acţiunii şi la asigurarea bunei funcţionări a selecţiei.

„Ordinea în care intră la interviu o stabilesc singuri“

Cea care stabileşte agenţia organizatoare a selecţiei, precum şi data la care urmează să se defăşoare acţiunea este Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). „În funcţie de solicitările angajatorilor (pentru femei, bărbaţi sau pentru toţi), noi avem obligaţia de a anunţa persoanele înregistrate în baza noastră de date ca aflându-se în căutarea unui loc de muncă în străinătate în domeniul respectiv“, a spus Laura Nicolăescu.

Potrivit acesteia, ANOFM anunţă şi alte agenţii judeţene care au înscrişi în baza de date solicitanţi de locuri de muncă în străinătate ce corespund cerinţelor angajatorilor. Acestea, la rândul lor, anunţă potenţialii candidaţi şi întocmesc o listă cu cei care şi-au exprimat dorinţa de a participa la selecţie. „Nu se face discriminare. Dacă cineva este înscris în baza de date şi-şi manifestă dorinţa de a participa la selecţie poate veni din orice parte a ţării“, a mai spus Nicolăescu.

Totuşi, candidaţii la selecţie îşi asumă un anumit risc, deoarece lista respectivă nu le asigură siguranţa participării la interviu. Altfel spus, atât angajarea, cât şi participarea la interviu depind de noroc. „Ordinea în care intră la interviu o stabilesc singuri. Ei se organizează singuri, în funcţie de ordinea sosirii“, a explicat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Condiţii de participare

Pentru a putea participa la selecţiile de forţă de muncă în străinătate, candidaţii trebuie neapărat să fie în prealabil înscrişi în baza de date a agenţiilor judeţene ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate. În plus, trebuie să-şi exprime dorinţa de participare către AJOFM-ul la care sunt înscrişi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS