11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSoarta SNLO, în mâna judecătorilor Curţii de Apel Craiova

Soarta SNLO, în mâna judecătorilor Curţii de Apel Craiova

Destinul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) se decide astăzi la Curtea de Apel din Craiova. Judecătorii vor judeca recursul formulat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, la o decizie a unei instanţe din Târgu Jiu, prin care lichidatorul BNP Consult Craiova a fost „împroprietărit“ cu 66% din acţiunile Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. În fapt, lichidatorul Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor (ICM) SA, respectiv SC BNP Consult SA Craiova, a reuşit în luna noiembrie a anului trecut să anuleze în instanţă, cu ajutorul judecătoarei Mirela Deaconu din Târgu Jiu, un protocol semnat între ICM şi Ministerul Economiei. Potrivit protocolului, acţiunile pe care ICM le avea la SNLO reintrau în portofoliul Ministerului Economiei şi Finanţelor. De precizat că ICM a ajuns proprietar a 66% din acţiunile Societăţii Lignitului, în anul 2004, în urma divizării Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia.

 

Gafe şi procese numeroase

 

În urma mai multor gafe ale juriştilor Ministerului Economiei şi Finanţelor, care nici măcar nu au făcut deplasarea la Târgu Jiu, instituţia condusă de Varujan Vosganian a pierdut procesul cu BNP. În ciuda poticnelilor de la început, ministerul a reuşit să facă în cele din urmă recurs, acesta fiind programat pentru judecată astăzi la Curtea de Apel din Craiova.

Tot astăzi, la Curtea de Apel din Craiova se va judeca o cerere de strămutare depusă de BNP Consult Craiova, care nu mai doreşte ca procesele sale să mai aibă loc la Târgu Jiu.

Procesele nu se termină însă, întrucât, între timp, Adunarea Creditorilor Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA a propus numirea altui lichidator, respectiv SC ROVIGO. Acesta a fost contestat de SC BNP Consult SA Craiova, iar contestaţia formulată împotriva numirii altui lichidator se va judeca mâine la Târgu Jiu. În acelaşi dosar va fi pusă în discuţie şi solicitarea BNP de anulare a transferului patrimonial făcut de ICM către ARC SA Târgu Cărbuneşti, prin care societăţii lui Clement Mocanu i s-a achitat o datorie de 600.000 de lei. De altfel, toată povestea ICM-BNP-SNLO a fost declanşată de ARC SA, care a cerut falimentul ICM, pentru recuperarea unei datorii de 600.000 de lei. De precizat că statul este cel mai important creditor al Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu, cu peste 1,9 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS