5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicrosoft vrea să cumpere Yahoo

Microsoft vrea să cumpere Yahoo

Compania americană Microsoft a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a făcut o ofertă de preluare a gigantului media on line Yahoo pentru 44,6 miliarde de dolari, ceea ce a dus la avansul acţiunilor Yahoo cu 56%, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Microsoft a declarat că oferă 31 dolari/acţiune pentru preluarea Yahoo, cu 62% mai mult faţă de nivelul de tranzacţionare a acţiunilor Yahoo la închiderea şedinţei bursiere de pe piaţa Nasdaq.

„Respectăm în mod deosebit compania Yahoo“, a arătat, într-un comunicat, directorul general al Microsoft, Steve Ballmer. „Împreună cu Yahoo, putem oferi un pachet de soluţii foarte atractiv pentru clienţi, edituri şi companii de publicitate şi vom ajunge să fim mai bine poziţionaţi pe piaţa serviciilor on line“, a adăugat şeful Microsoft.

Oficialii Microsoft au arătat că au identificat patru zone de activitate care vor genera sinergii de cel puţin un miliard de dolari anual pentru entitatea rezultată prin fuziune.

Cotaţia acţiunilor Yahoo a urcat cu 56% în predeschiderea pieţei, până la 29,95 dolari/acţiune, ca urmare a anunţului. Şi indicele contractelor la termen a urcat brusc după publicarea ofertei de preluare.

 

Microsoft vrea să concureze Google

 

Microsoft îşi argumentează oferta prin evoluţia pieţei de publicitate pe internet şi face referire la poziţia dominantă a grupului Google pe această piaţă.

„În prezent, această piaţă este dominată tot mai mult de un singur actor. Împreună, Microsoft şi Yahoo pot oferi o alegere competitivă, răspunzând mai bine nevoilor clienţilor şi partenerilor“, mai arată Microsoft, potrivit AFP.

Reprezentanţii Microsoft consideră că ar putea încheia tranzacţia în al doilea semestru al lui 2008, estimând că proiectul ar putea obţine toate autorizaţiile necesare de la autorităţile de reglementare.

„Nu sunt foarte surprins de această ofertă, în condiţiile în care acţiunile Yahoo se ieftineau tot mai mult“, a comentat directorul administrativ al RBC Capital Markets, Robert Breza, citat de Reuters.

„Microsoft face achiziţii tot mai agresive. Am văzut cum Microsoft a făcut un pas înainte şi a început să cumpere jucători mari de pe piaţa internaţională. Din punct de vedere strategic, acţiunea lor are logică“, a mai spus Breza.

„Ştim cu toţii de ce face Microsoft această ofertă. Vrea să îi concureze pe cei de la Google. Microsoft are bani şi generează lunar lichidităţi de peste un miliard de dolari, aşa că aceasta poate fi o şansă reală pentru a obţine noi capacităţi“, a mai declarat şeful RBC Capital Markets.

Breza a adăugat că, din punct de vedere strategic, o astfel de tranzacţie ar aduce multe avantaje Microsoft, mai ales în ceea ce priveşte căutarea pe internet.

 

Preţul oferit a şocat piaţa

 

Şeful Departamentului de tranzacţionare pe pieţele de capital al unei case de brokeraj din Connecticut, Tim Smalls, este surprins însă de valoarea ofertei Microsoft. „Este şocant! Pentru mine, diferenţa între valoarea de piaţă a acţiunilor Yahoo şi oferta Microsoft pare exorbitantă pentru o afacere în pierdere. Eu nu văd cum sinergia Microsoft-Yahoo ar putea să concureze Google“, a spus Tim Smalls, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, oferta Microsoft va ajuta însă foarte mult evoluţia de pe piaţă a acţiunilor. Jucătorilor de pe piaţă le plac marile afaceri, anunţul ofertei va mişca agresiv contractele.

 

Yahoo ia în considerare oferta

 

Oficialii Yahoo Inc. au confirmat că firma a primit o ofertă nesolicitată de preluare din partea Microsoft. Aceştia au anunţat că vor lua în considerare posibilitatea de a accepta oferta, în valoare de 44,6 miliarde de dolari, consemnează Reuters. Yahoo a arătat, într-un comunicat, că board-ul companiei va evalua propunerea „cu atenţie şi promptitudine, în contextul planurilor strategice ale Yahoo, şi va lua cea mai bună decizie pentru a creşte valoarea pe termen lung pentru acţionari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS