Seminţele din care au crescut dolarii200 de angajaţi, peste 50.000 de clienţi şi o cifră anuală de afaceri de peste 11,7 milioane de dolari. Toate acestea, din seminţe certificate, comercializate în zona Olteniei.

Producţia şi comerţul cu seminţe certificate bagă milioane de euro în conturile firmelor din domeniu. Un exemplu de afacere bănoasă este Semrom Oltenia SA Craiova. Desprinsă în 1998 din fosta Semrom SA, societatea are ca acţionar majoritar (83,74%) SIF Muntenia, restul capitalului fiind deţinut de mici acţionari, beneficiari ai programului de privatizare în masă. Societatea comercializează seminţe de cereale, plante tehnice şi furajere, dar şi îngrăşăminte şi pesticide. În ultimii ani, Semrom a făcut un salt economic spectaculos, trecând la extinderea domeniului de activitate, după cum a precizat Lavinia Prasacu, directorul comercial al Semrom SA. „În 2007 am avut investiţii în valoare de 3 milioane de lei. Am făcut unele modernizări la staţiile de condiţionat seminţe şi am autorizat laboratoarele de analiză. Anul acesta estimăm investiţii de peste 9 milioane de lei. Vrem să deschidem o fermă de oi şi capre, precum şi o fabrică de conserve de legume, ambele în judeţul Olt“, a precizat aceasta. Semrom are în medie 200 de angajaţi, cu sucursale în Oltenia şi judeţele Argeş şi Teleorman. Producţia proprie de seminţe certificate se face pe 2.000 de hectare arendate în zona Bărăşti-Spineni (judeţul Olt).

 


Anul acesta se fac bani din seminţe importate

 

Conform directorului societăţii, Dan Ion Bărăgan, cifra de afaceri a companiei a crescut spectaculos în ultimii ani. Astfel, dacă în 2006 aceasta se ridica la 5,5 milioane de dolari, în 2007 a crescut la 11,7 milioane de dolari, iar previziunile pe 2008 ajung la 15,6 milioane de dolari. „Într-un an bun, cifra de afaceri a Semrom, ţinând cont de personalul angajat şi de logistică, ar trebui să fie de 17 milioane de dolari“, a precizat Bărăgan. Semrom este unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de seminţe certificate, deţinând o cotă de 8% din piaţa regională. Numai în ceea ce priveşte micii fermieri are un portofoliu de 50.000 de clienţi. Saltul economic se vede şi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde compania este listată încă de la înfiinţare. Ieri, acţiunile SEOL erau cotate la 2,07 lei, dar au ajuns şi la 2,5 lei – a mai spus directorul comercial Lavinia Prasacu. Anul acesta, foarte mulţi bani vor veni din distribuţia de seminţe de import, întrucât anul agricol 2007 a fost slab în România, iar seminţele autohtone costă de două ori mai mult decât cele produse de marile firme multinaţionale. „Dacă, în 2007, kilogramul de porumb românesc certificat costa 5,5 lei, acum el ajunge la 20 de lei. La noi, preţurile sunt dictate de staţiunile de cercetare, care vând la 13-15 de lei kilogramul, fără TVA. În aceste condiţii, este mai avantajos să distribuim seminţe produse de firme străine, ca KWS, Monsanto sau Saaten Union. Spre comparaţie, însămânţarea unui hectar de porumb românesc costă 400 de lei, în timp ce unul importat costă la jumătate“, a mai spus Lavinia Prasacu. În staţia de condiţionare seminţe din Alexandria, Semrom prelucrează seminţe pentru Monsanto, unul dintre marile grupuri multinaţionale în domeniu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 1 februarie 2008

Actualitate

» Dolj: Accident mortal în apropiere de Radovan
» Ultimele teste naţionale
» Caragiale n-a murit!
» Cablu de tensiune, rupt cu excavatorul
» Legea CNSAS, neconstituţională
» Gorun, plângere penală împotriva premierului

Local

» Ziua zero pentru staţia de epurare a Craiovei
» Scurte ştiri
» Două accidente mortale
» Încep înscrierile pentru elevii din clasa I
» Alocaţiile se vor achita prin card sau mandat poştal
» Bătrân dispărut, găsit mort pe câmp
» Calitatea aerului din Râmnic – monitorizată
» DGASPC reclamă asistenţii sociali din primării
» Amenzi pentru munca la negru
» Mii de dosare nesoluţionate de procurori
» Nereguli în trafic
» Handbaliste de la CSS Drobeta Turnu Severin, bătute
» Transportatorii rutieri ameninţă cu greva generală
» Copiatul face ravagii în facultăţi

Dolj

» Viaţă de funcţionar

Gorj

» Cotizaţii de peste 300.000 de lei, plătite de CJ Gorj
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Directorii din minerit, solidari cu liberalul Morega

Sport

» Eugeniu Ştefănescu, condus pe ultimul drum
» Scurte ştiri
» Coreea de Sud a câştigat grupa Asiei
» Arbitri croaţi la Nürnberg
» Andrei Pavel apreciază echipa Franţei
» Vali Năstase a ajuns în Liga a treia
» Debut după 24 de ore
» Stângaciu, în topul mondial al portarilor
» Auxerre a prins gustul românilor
» Vâlcea, învinsă de Rova Roşiori
» Jose Moreira, ultima achiziţie
» Atacul, slăbiciunea pandurilor
» Egali cu Zalaegerszeg

Bani & Afaceri

» Seminţele din care au crescut dolarii
» Creditele în euro se pot transforma în lei

Magazin

» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Apariţii editoriale
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea care a amuţit tribuna
» Romeo, Julieta şi cuvântătoarele

Top