14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComisia Europeană propune alte norme pentru etichetarea alimentelor

Comisia Europeană propune alte norme pentru etichetarea alimentelor

Comisia Europeană a adoptat ieri un proiect de regulament potrivit căruia pe etichetele produselor alimentare trebuie afişate, în mod clar şi lizibil, informaţii esenţiale referitoare la produsul respectiv.

Proiectul de regulament stabileşte principiile generale pentru etichetarea produselor alimentare, ce trebuie respectate în cadrul industriei alimentare. „Aceste principii includ cerinţe privind lizibilitatea etichetei, care trebuie să afişeze caractere de cel puţin trei milimetri, claritatea şi acurateţea acesteia, precum şi cerinţa potrivit căreia prezentarea unor informaţii opţionale nu va distrage atenţia de la informaţiile obligatorii“, precizează Comisia.

Propunerea adoptată ieri solicită afişarea clară, pe partea anterioară a ambalajului produsului alimentar, a conţinutului său energetic, precum şi a cantităţii de grăsime şi de sare. În plus, trebuie specificată proporţia acestor elemente în comparaţie cu dozele de referinţă, cum ar fi doza zilnică recomandată. De asemenea, proiectul de regulament propune obligativitatea ca toate alimentele care conţin substanţe alergene – precum alunele, laptele sau peştele – să menţioneze acest lucru pe etichetă. „Acesta reprezintă un pas înainte faţă de cerinţa actuală privind etichetarea referitoare la alergeni care este aplicată, la nivel comunitar, doar în cazul produselor alimentare preambalate“, informează Comisia. Conform noilor norme, va trebui ca şi în cazul alimentelor neambalate, dar şi al celor servite în restaurante sau de către unităţile de catering să fie indicată prezenţa alergenilor.

Propunerea Comisiei are drept scop facilitarea accesului consumatorilor la cele mai importante informaţii afişate pe etichetele produselor alimentare, dar şi asigurarea unei oarecare uniformităţi a modului de prezentare în toate statele membre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS