10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriA crescut preţul chiriilor

A crescut preţul chiriilor

Pe piaţa imobiliară din Craiova, atât cererea, cât şi oferta se menţin la un nivel destul de scăzut. Cu toate acestea, preţul chiriilor a început să crească.

 

Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare, a spus că piaţa imobiliară din Craiova este încă amorţită: „Până pe 15-20 ianuarie, piaţa a fost îngheţată. Acum, însă, lucrurile au început să se schimbe puţin“. Afirmaţia este confirmată şi de alţi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare. „Piaţa nu s-a dezmorţit încă foarte bine. E însă o situaţie normală pentru această perioadă a anului“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Potrivit acestuia, deocamdată, nu sunt motive de îngrijorare.

„Cea mai mare creştere de preţ, pe sectorul închirieri“

Chiar dacă piaţa este încă în aşteptare, preţurile au o tendinţă de creştere. „De la începutul anului şi până în prezent, cea mai mare creştere de preţ s-a înregistrat pe sectorul închirieri, în special apartamente cu două camere“, a spus Nicu Răduţ, care a precizat că un apartament care anul trecut se închiria cu 220 euro/lună a ajuns la 250 euro/lună, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 14%.

Preţul terenurilor s-a majorat în unele zone

Nici sectorul vânzări nu a rămas mai prejos, astfel că valoarea chiriilor locuinţelor nu este singura care s-a majorat în prima lună a acestui an. „Preţul apartamentelor a crescut în medie cu 12,5%, având în vedere că nu se contruiesc. De fapt, este incredibil că locuinţele mici, fără prea mari condiţii, au ajuns la asemenea valori (50.000 de euro)“, a spus Valeriu Onescu. Acesta a explicat că şi preţul terenurilor şi-a continuat ascensiunea, însă numai în anumite zone. „Şi preţul terenurilor a crescut, însă numai în unele zone – Metro, Cârcea şi chiar Işalniţa. În cazul acestora, creşterea a fost de 10-15%“, a mai spus Onescu.

Scumpirile erau aşteptate încă de la începutul anului

Aceste creşteri nu oferă surprize pe piaţă. „În 2008, preţurile vor creşte în continuare. Acest lucru se întâmplă pentru că proprietarii văd că e puţină ofertă în piaţă“, declara, la începutul anului, Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob. Aceasta a explicat, la momentul respectiv, că de şase-şapte ani încoace, preţurile cresc încă din prima parte a anului.

Situaţia vine în întâmpinarea potenţialilor investitori şi confirmă faptul că imobiliarele rămân o investiţie sigură, fapt susţinut cu tărie de analiştii imobiliari craioveni. „Pentru cei cu venituri medii, cea mai sigură investiţie o constituie imobilele, în special garsonierele şi apartamentele cu două camere, pentru că sunt mai uşor de închiriat“, spunea în prima săptămână din ianuarie Nicu Răduţ, care explica atunci că nici potenţialul terenurilor nu trebuie neglijat. „Pentru cei cu mulţi bani, vor fi profitabile investiţiile în terenuri“, a mai spus Răduţ.

Terenurile agricole din jurul marilor oraşe, investiţii profitabile

De fapt, potrivit specialiştilor din domeniul imobiliar, cele mai bune investiţii vor fi cele în terenuri agricole. „Investiţia în terenurile agricole din jurul marilor oraşe va fi cea mai sigură şi va avea creşterea cea mai mare în timp. Unele au creşteri şi de 300% într-un an (la Craiova, cele din zona Gherceşti, Şimnicu de Sus). Sunt însă şi creşteri mai mici – de 100%“, a declarat unul dintre agenţii de la Colosseum. Potrivit acestuia, cele mai mici creşteri s-au înregistrat la terenurile din centrul oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII