10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozite grele pe capul transportatorilor craioveni

Impozite grele pe capul transportatorilor craioveni

Taxele pentru autovehiculele de transport marfă, deja stabilite pentru 2008 în Craiova, trebuie modificate din pricina noii legislaţii, care introduce obligaţii speciale pentru maşinile care trec graniţele ţării.

Proprietarii de autocamioane şi de autotrenuri pentru transport marfă din Craiova trebuie să-şi refacă socotelile pe 2008, fiindcă taxa pe maşină, stabilită încă din mai 2007, se modifică, potrivit prevederilor legale de ultimă oră. Au de câştigat însă posesorii autovehiculelor care nu trec dincolo de graniţele ţării fiindcă pentru ei taxa se diminuează. Taxe majorate vor avea de plătit însă „internaţionalii“. Astfel, pentru un autovehicul cu două axe, cu greutatea mai mică de 18 tone, taxa maximă va fi 278 de lei pe an, faţă de 307 lei, cât voia să le perceapă primăria, dacă maşina nu părăseşte ţara în 2008. În caz contrar, taxa locală va fi de 397 de lei. La cealaltă extremă, cazul mijloacelor foarte mari, de 31 şi 32 de tone, se va plăti o taxă locală anuală de 832 de lei, faţă de 917 lei, tariful validat de municipalitate. Dacă însă mijlocul iese din ţară, taxa va fi de 1.188 de lei pe an. Exemplele de mai sus sunt valabile în cazul maşinilor cu suspensii de tip hidraulic sau asemănător, pentru cele cu „alte suspensii“ cuantumul obligaţiilor către bugetul local fiind mai mare, chiar dublu în unele cazuri. Raporturile se păstrează şi în cazul combinaţiilor de autovehicule – articulate sau autotrenuri.

 

Taxe pe placul UE

 

Grilele de impozitare diferite intern-internaţional sunt cerute de Uniunea Europeană, fiindcă autovehiculele româneşti care tranzitează ţările UE „beneficiază de avantajele oferite de Piaţa Unică“, se arată în raportul de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 155 din 17 decembrie 2007. „Conform OUG nr. 155 din decembrie 2007, suntem obligaţi să modificăm taxele aprobate pentru 2008. Pentru stabilirea exactă a masei impozabile, până la 31 martie 2008, toţi operatorii de transport rutier sunt obligaţi să depună la Direcţia Taxe şi Impozite o declaraţie în care să specifice dacă vehiculul a efectuat sau urmează să efectueze în cursul anului cel puţin o operaţiune de transport rutier internaţional“, a declarat directorul executiv adjunct de la Taxe şi Impozite, Eugen Călinoiu. Aplicarea acestor taxe este condiţionată de votul Consiliului Local Municipal Craiova, din 31 ianuarie, care este însă doar o formalitate, având în vedere că cifrele propuse sunt preluate direct din OUG 155.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII