21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMuncitorii români, chemaţi cu cortul în Danemarca

Muncitorii români, chemaţi cu cortul în Danemarca

Ţările din UE vor muncitori români care să lucreze în agricultură, la cultivarea fructelor şi legumelor.

 

Oferta angajatorilor din ţările Uniunii Europene, postată pe portalul de locuri de muncă european EURES, cuprinde şi slujbe pentru români, în special în agricultură, în Danemarca sau Marea Britanie, dar şi pentru specialişti în informatică, în resurse umane sau pentru căpitani de nave.

Cele mai multe slujbe sunt pentru lucrători în agricultură, Danemarca oferind 129 de locuri de muncă, iar Marea Britanie – 120, salariile oferite de danezi fiind duble faţă de cele din Regatul Unit.

La căpşune şi salată, înainte!

Românii care vor opta pentru o slujbă în Danemarca vor lucra atât în sere, cât şi în aer liber, la cultivarea şi recoltarea salatei sau la culesul de căpşune şi mazăre. Pentru a fi acceptat pe un post în această ţară, românii trebuie să cunoască limba engleză la nivel minim, iar experienţa constituie un avantaj. Potrivit portalului EURES, angajatorul va plăti 14 euro brut pe oră (aproximativ 2.240 de euro pe lună), iar pentru contractele din prima parte a anului (martie-aprilie) cazarea este asigurată de angajator, dar cheltuielile sunt suportate de lucrător, aproximativ 150-250 euro pe lună. Pentru contractele de muncă sezoniere, din perioada iunie-august, lucrătorii trebuie să aibă corturi, iar angajatorul va plăti taxele de camping.

Pentru ocuparea celor 129 de locuri de muncă din sectorul agricol din Danemarca, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea organizează o bursă a locurilor de muncă, în zilele de 26 şi 27 februarie. Potrivit Agenţiei, constituie un avantaj înscrierea candidaţilor, înainte de bursă, pe site-ul www.seasonalwork.dk, în limba engleză, în urma căreia vor primi un număr de înregistrare. La bursă, solicitanţii unui loc de muncă trebuie să prezinte paşaportul şi buletinul, copie şi original, o poză de paşaport, un CV în limba engleză, cazierul judiciar şi numărul de înregistrare primit pe site-ul danez.

În Marea Britanie, pentru aproximativ aceeaşi muncă, românii primesc un salariu de 5,25 lire sterline pe oră (circa 1.120 euro pe lună), iar cazarea se face la comun, contra cost. Angajatorul promite să ofere muncitorilor haine rezistente la apă, cizme de cauciuc, saci de dormit şi haine groase.

Cehii vor angajaţi care să ştie ruseşte

Angajatorii din Republica Cehă au înregistrat pe EURES cinci locuri de muncă pentru programatori IT, care vor fi plătiţi cu un salariu cuprins între 770 şi 2.300 de euro şi două slujbe pentru şoferi de TIR, care trebuie să aibă doi ani de experienţă şi să cunoască limba rusă. Salariul lunar va fi cuprins între 1.180 şi 1.480 de euro, iar cazarea îl va costa pe angajat 85 de euro pe lună.

Ungaria caută în România zece specialişti în resurse umane pentru recrutarea, managementul şi trainingul forţei de muncă, persoane care trebuie să cunoască limba engleză şi română şi care vor primi lunar un salariu cuprins între 708 şi 2.208 euro. Totodată, o firmă din Luxemburg caută trei persoane care să lucreze pe vas, respectiv un căpitan fluvial, un pilot naval şi un ofiţer de punte, care vor lucra 40 de ore pe săptămână, pentru un salariu lunar cuprins între 1.200 şi 3.000 de euro. În schimb, candidaţii trebuie să aibă o experienţă în domeniu de cel puţin doi ani şi trebuie să cunoască, la alegere, limba engleză, germană, franceză sau olandeză.

Reţeaua EURES

Locurile de muncă disponibile la angajatorii din UE sunt listate pe site-ul EURES, la care persoanele interesate au acces de pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Reţeaua on line EURES a fost creată ca să faciliteze libera circulaţie a lucrătorilor în interiorul Spaţiului Economic European, inclusiv în Elveţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII