Acasă Bani & Afaceri Impozitul pe salarii se plăteşte lunar

Impozitul pe salarii se plăteşte lunar

Fiscul micşorează termenele scadente de plată a impozitului pe salarii, spre disperarea agenţilor economici care va trebui să vireze lunar contribuţii pe care le plăteau odată la trei luni. Termenele de plată se decalează şi pentru microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit.

De anul acesta, contabilii vor avea de lucru în plus la calcularea şi virarea impozitului pe salarii către direcţiile finanţelor publice de care aparţin. Pentru agenţii economici, măsura legislativă înseamnă o cadenţă mai mare a plăţilor către Fisc, din cauza decalării termenelor de plată, şi, implicit, formalităţilor de trei ori mai multe decât în anii anteriori. Pentru stat este mult mai bine deoarece frecvenţa veniturilor care se vor încasa către bugetul de stat şi bugetele asimilate va fi mai mare, deci intră bani în buzunarul Fiscului mai des decât până acum.

Declaraţii de impozit depuse lunar

Potrivit noilor reglementări în materie fiscală, de la 1 ianuarie 2008 firmele înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit sunt obligate să depună lunar declaraţiile (Declaraţia „100“) privind impozitul pe venitul din salarii. Până în prezent, firmele respective trebuia să declare trimestrial ce impozit pe salarii ar avea de plată către fisc. Pe lângă declaraţia respectivă, firmele plătitoare de impozit pe profit trebuie şi să vireze impozitele pe salarii şi contribuţiile sociale aferente tot o dată pe lună, în timp ce în anii anteriori banii se virau o dată la trei luni. Declaraţiile se depun până în data de 25 a lunii următoare celei pentru care se stabilesc respectivele contribuţii. „Agenţii economici care aveau până anul trecut termene de plată trimestriale trebuie să fie atenţi de acum înainte pentru că, dacă nu vor plăti lunar impozitul pe salarii şi contribuţiile la asigurările sociale, li se vor adăuga majorări de întârziere de 0,1% pe zi“, a declarat directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi asociaţiile fără personalitate juridică plătesc impozite pe salarii trimestrial în 2008.

Noi reglementări pentru microîntreprinderi

Şi pentru firmele mici, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, apar schimbări la termenele de plată a impozitelor. Directorul DGFP Dolj a precizat că doar acele microîntreprinderi care sunt plătitoare de impozit pe venit va trebui să plătească trimestrial impozitul pe salarii. În acelaşi timp, microîntreprinderile care au optat pentru impozit pe profit (şi nu pe venit) vor achita lunar la fisc dările privind salariile angajaţilor.

Asociaţiile, fundaţiile şi orice „entitate fără scop patrimonial, cu excepţia instituţiilor publice“ nu mai au termene anuale de plată a impozitului pe salarii, ci vor plăti din şase în şase luni.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version