Acasă Bani & Afaceri Patronatele cer scăderea salariilor celor policalificaţi

Patronatele cer scăderea salariilor celor policalificaţi

Patronii se plâng că trebuie să plătească salarii prea mari muncitorilor calificaţi şi absolvenţilor de studii superioare. În acelaşi timp, sindicatele acuză patronatele că vor să plătească la fel un licenţiat şi un muncitor necalificat.

 

Angajaţii cu diplome de studii ar putea să-şi plângă anii pierduţii prin facultăţi dacă guvernul ia în calcul cererea patronatelor de a nu plăti prea mult pentru policalificaţi. Nici nu s-a trecut bine la salariul minim pe economie de 500 de lei, că patronii au şi început să-l conteste, de teamă că trebuie să achite sume prea mari angajaţilor. Nu salariul în sine îi sperie pe patroni, cât coeficienţii de ierarhizare, în funcţie de pregătirea profesională. Neînţelegerile respective au făcut ca negocierile între sindicate şi patronate să intre în impas, chiar după intervenţia guvernului ca şi mediator. Potrivit noilor reglementări în materie de salarizare, se aplică salariului minim pe economie un coeficient de ierarhizare în funcţie de pregătirea profesională a angajatului. Muncitorii necalificaţi ar lua minimum 500 de lei, cei calificaţi ar încasa minimum 600 de lei pe lună, cei cu studii postliceale ar lua 650 de lei, iar salariaţii cu studii superioare ar fi remuneraţi cu minimum 880 de lei pe lună. Patronatele au cerut zilele trecute sindicatelor să renunţe la respectivii coeficienţi de ierarhizare pe motiv că nu pot fi acoperite salariile angajaţilor.

Sindicatele ripostează

Sindicaliştii nu se lasă intimidaţi şi refuză propunerile patronilor din cauză că salariaţii calificaţi ar câştiga mai puţin. „Ar însemna ca prin eliminarea coeficienţilor de ierarhizare un muncitor calificat să fie plătit la fel ca un necalificat sau un absolvent de studii superioare să ia salariul minim“, a declarat Marinela Didu, preşedinta Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), filiala Dolj.

Sindicaliştii susţin că în contractul colectiv de muncă ce se va încheia la nivel naţional trebuie cuprinşi şi coeficienţii de ierarhizare. La rândul lor, patronatele susţin că, dacă majorările salariale nu sunt reflectate de creşterea productivităţii muncii, atunci va fi foarte dificil să devină realitate.

Refuză plata cu ora

Reprezentanţii patronilor mai solicită ca angajaţii să fie plătiţi cu ora, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să achite dublu orele lucrate în plus de angajaţi. „Noi nu suntem de acord, pentru că există riscul ca patronii să le spună angajaţilor în anumite zile că pot să plece acasă după trei-patru ore de lucru şi atunci salariaţii nu vor mai lua la sfârşit de lună nici măcar minimul pe economie“, a adăugat preşedinta CSDR Dolj.

Sindicatele se tem să nu fie modificat Codul Muncii, pentru a introduce plata cu ora şi de a elimina plata orelor suplimentare. În acest caz, vor avea de pierdut muncitorii, care, în lipsa unor comenzi de producţie, nu ar putea să-şi asigure nici măcar venitul salarial minim stabilit recent de guvern.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version