17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreşte indemnizaţia de şomaj

Creşte indemnizaţia de şomaj

Începând din acest an, şomerii vor primi cu aproximativ 28% mai mulţi bani decât în 2007. Cea mai mică indemnizaţie de şomaj va fi de 250 de lei pe lună.

Creşterea cuantumului indemnizaţiei de şomaj se datorează creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată care, începând cu 1 ianuarie 2008, este de 500 de lei lunar. „Odată cu intrarea în vigoare a noului salariu minim pe ţară, va creşte şi indemnizaţia de şomaj atât pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ, cât şi pentru cei ce vin din câmpul muncii“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

 

Prima indemnizaţie de şomaj mărită va veni în februarie

 

Absolvenţii vor primi 250 de lei pe lună, cu aproximativ 28% mai mult decât în 2007, când primeau 195 de lei. În ceea ce priveşte persoanele care au solicitat indemnizaţie de şomaj după ce au lucrat, acestea vor primi 375 de lei pe lună (faţă de 293 de lei în 2007). „La această sumă se adaugă, potrivit legislaţiei în vigoare, 3, 5, 7, respectiv 10% din media pe ultimele 12 luni a salariului de încadrare“, a spus Laura Nicolăescu. Proporţia aplicată variază în funcţie de stagiul de cotizare (3% se aplică pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani, 5% – pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum cinci ani, 7% – pentru cei cu minimum zece ani de cotizare, iar 10% pentru aceia cu stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani). „Pentru şomerii care au fost în plată la 1 ianuarie 2008, valoarea indemnizaţiei de şomaj se va recalcula, iar cei nou-intraţi în plată începând de la acea dată vor primi direct cuantumul mărit“, a explicat Laura Nicolăescu. Potrivit acesteia, şomerii vor primi prima indemnizaţie mărită în februarie, deoarece în ianuarie se face plata pentru luna decembrie a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU