10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul răscumpără acţiunile SNLO

Statul răscumpără acţiunile SNLO

Directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Eugen Davidoiu, se gândeşte ca, în cazul în care Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) va pierde procesul cu BNP Consult Craiova, acţiunile companiei să fie răscumpărate de stat.

Eugen Davidoiu, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, declară cu optimism că societatea pe care o conduce nu se află în situaţia de a fi divizată sau de a-şi schimba componenţa acţionariatului. Şeful celei mai mari companii din România, care are ca obiect de activitate exploatarea cărbunelui, ia totuşi în calcul şi un scenariu pesimist: Ministerul Economiei şi Finanţelor să piardă procesul cu lichidatorul BNP Consult Craiova. În cazul în care această ipoteză se va confirma, directorul Eugen Davidoiu susţine că ministerul nu are altă soluţie decât să achiziţioneze acţiunile de la lichidatorul BNP Consult. Firma din Craiova administrează în prezent Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor (ICM) SA Târgu Jiu, care deţine 66% din acţiunile SNLO. Acestea valorează 2.100 de miliarde de lei, comisionul de succes fiind de aproape 200 de miliarde de lei.

 

Complicaţii…

 

BNP Consult Craiova a contestat în instanţă un protocol încheiat între Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu şi Ministerul Economiei şi Finanţelor. Prin înţelegerea respectivă, acţiunile deţinute de ICM la SNLO, în contul datoriilor preluate prin divizarea, în 2003, a fostei CNLO, reveneau ministerului. În mod inexplicabil, judecătorul sindic Mirela Deaconu de la Tribunalul Gorj a anulat protocolul şi BNP Consult a ajuns în situaţia de a avea la dispoziţie acţiunile pe care ICM le deţine la Societatatea Naţională a Lignitului Oltenia. De precizat că, din 2003 şi până în prezent, SNLO şi-a achitat datoriile pe care le avea către stat, încheierea protocolului amintit fiind practic o simplă formalitate. Cu toate acestea, juriştii MEF au „uitat“ să se prezinte la procesul de la Târgu Jiu, care a şi fost pierdut, în urmă cu câteva zile.

 

Davidoiu speră că va fi făcut recurs

 

Directorul SNLO a precizat că ministerul şi-a pregătit o strategie pentru recursul ce se va judeca la Curtea de Apel din Craiova. „Nici nu vreau să mă gândesc la varianta că va fi pierdut procesul sau, mai rău, că nici nu va fi făcut recurs. Am participat la o şedinţă a MEF şi acolo a fost stabilită o strategie pentru perioada următoare. În zece zile de la primirea deciziei se poate face recurs. Am avertizat ministerul că BNP a primit deja decizia. Nu aş vrea să cred că va rămâne definitivă. Deocamdată, acţiunile sunt ale ICM şi ale statului, care este acţionar 100% la ICM. Eu nu am nici o putere să ştiu ce va face BNP cu acţiunile. SNLO nu este parte în acest proces, dar, din păcate, este afectată de rezultatul acestuia. Răscumpărarea este o soluţie, în cazul în care procesul va fi pierdut, dar nu aş vrea să se ajungă până acolo. Nu ştiu ce s-a întâmplat la minister şi aş vrea să cred că este vorba doar de o neglijenţă. Acum au spus că va fi făcut recurs. Aşteptăm…“, a declarat Eugen Davidoiu.

 

Lanţul „slăbiciunilor“

 

Neglijenţă sau nu, statul s-a mişcat foarte lent în ceea ce priveşte soarta celei mai mari companii româneşti producătoare de cărbune din România. Este cel puţin suspectă lipsa de interes a funcţionarilor din MEF pentru un proces care ar putea lăsa statul fără una dintre cele mai importante entităţi economice pe care le mai are în portofoliu. Statul are, de asemenea, mari dificultăţi în a numi alt lichidator pentru ICM, cu toate că de peste o lună a fost selectată firma SIOMAX din Târgu Jiu, care a oferit un comision de succes pentru recuperarea debitelor de zece ori mai mic decât cel încasat în prezent de BNP Consult. Societatea din Craiova a reuşit de fiecare dată să obţină amânări şi noi termene. De asemenea, trebuie remarcată şi tăcerea sindicatelor conduse de Marin Condescu. Acesta a militat mereu pentru ca statul să deţină controlul asupra companiilor strategice şi asupra resurselor minerale. În 2003, când a fost divizată CNLO, Marin Condescu a scos minerii în stradă şi a cerut formarea unui complex energetic unic. Acum, sindicatele, prin vocea lui Marin Condescu, ezită să se pronunţe în legătură cu ceea ce se întâmplă.

 

Conexiuni

 

Acţiunea de introducere în faliment a Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA a fost introdusă de SC ARC Târgu Cărbuneşti, în perioada în care Ionel Manţog era secretar de stat în Ministerul Economiei, responsabil cu mineritul. ARC era însă unul dintre creditorii nesemnificativi ai ICM, cu un debit de recuperat de şase miliarde de lei vechi. În comparaţie cu ARC, statul român, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, are de recuperat creanţe de peste 17.000 de miliarde de lei. Firma ARC i-a aparţinut omului de afaceri Clement Mocanu, care a construit vile de strămutaţi de lux unor vipuri locale, cum ar fi Marin Condescu, preşedintele USMO sau chiar lui Ionel Manţog ori Ion Vulpe, ex-director al CNLO. Mocanu făcea parte din anturajul obişnuit al lui Condescu şi al fostului prefect de Gorj, Toni Mihail Greblă. Mai este de amintit şi faptul că ex-directorul ICM, Adrian Zamfirescu, a achitat firmei ARC, la puţin timp după declanşarea procedurilor de faliment, datoria de şase miliarde de lei vechi. În ciuda acestui lucru, demersurile în instanţă au continuat, lichidator fiind numit BNP Consult Craiova.

 

Au venit şi investitorii

 

Recent, Marin Condescu a anunţat prezenţa în rândul investitorilor din judeţ a unei noi firme. Aceasta se numeşte SC RIVIERA GRUP din Portugalia, care, după spusele lui Condescu, investeşte în construcţia de termocentrale în Brazilia şi desfăşoară o arie largă de activităţi, începând de la turism şi până la construcţii. RIVIERA s-a arătat recent interesată de asocierea cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, pentru exploatarea cărbunelui şi producţia de energie electrică. Prin mijlocirea lui Marin Condescu, portughezii au fost primiţi la discuţii de directorul SNLO, Eugen Davidoiu. De altfel, Societatea Lignitului studiază posibilităţile de asociere cu RIVIERA, urmând să prezinte un proiect Ministerului Economiei şi Comerţului. Firma susţinută de Marin Condescu este unul dintre sponsorii echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu, unde acelaşi Marin Condescu este preşedinte. Având şi susţinerea sindicatelor, RIVIERA ar putea deveni, în cazul pierderii procesului de către MEF şi al vinderii acţiunilor, unul dintre posibilii pretendenţi la acţiunile SNLO. În prezent, cele 66% din acţiuni valorează numai 60 de milioane de euro. Astfel, cine va reuşi să cumpere peste 50% din acţiunile SNLO va controla pentru o sumă aproape infimă, în contextul dat, o companie de peste un miliard de euro, cum a fost evaluată de specialişti.

 

Un gigant pe profit

 

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia are 9.000 de salariaţi şi încheie anul 2007 cu un profit de peste 700 de miliarde de lei. Firma are o capacitate medie de producţie a lignitului de peste 20.000.000 de tone anual, în funcţie de comenzile beneficiarilor. Rezervele din perimetrele de lucru pot fi exploatate încă 30 de ani, iar rezerva de cărbune, încă 50 de ani de acum înainte.

SNLO este în prezent lider în producţia de lignit din România şi furnizează cărbune pentru unele din cele mai mari complexuri energetice din România, Complexul Energetic de la Turceni şi cel de la Rovinari. SNLO deţine patru mari exploatări miniere, care includ şi mine de subteran, două baze de aprovizionare, o bază de tratament şi instruire la Săcelu, una de valorificare la Rovinari – UVA. Societatea Lignitului mai are şi o reprezentanţă în Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII