10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul vrea să modifice numele taxei auto

Guvernul vrea să modifice numele taxei auto

Guvernul nu vrea să elimine taxa de primă înmatriculare, dar intenţionează să-i schimbe denumirea, pentru ca românii să-i înţeleagă menirea. În loc de taxă specială pentru prima înmatriculare, aceasta s-ar putea numi taxă pentru poluarea de la autoturisme. De altfel, în comunicările oficiale, Ministerul Mediului a şi folosit această variantă. În plus, Ministerul Mediului a cerut executivului ca toţi banii colectaţi de pe urma acestei taxe să fie viraţi într-un fond special, astfel încât aceştia să fie cheltuiţi doar pentru proiectele care vizează protecţia mediului.

 

Creşte prima de casare din Programul „Rabla“

 

Banii din taxa de primă înmatriculare vor fi utilizaţi pentru creşterea primei de casare. Guvernul a decis miercuri că proprietarii maşinilor cu o vechime mai mare de 12 ani care se înscriu în Programul „Rabla“ vor beneficia de anul viitor de o primă de casare de 4.000 de lei, mai mare cu 1.000 de lei decât cea din 2007. De asemenea, numărul maxim de maşini pentru care se va acorda prima de casare va creşte de la 16.500 la 30.000.

Din sumele obţinute în urma încasării taxei de primă înmatriculare vor fi finanţate atât Programul „Rabla“, cât şi înlocuirea sistemelor clasice de încălzire poluante, utilizate de populaţie, cu sisteme pe bază de energie solară sau eoliană şi apă termală, programele de împădurire a terenurilor degradate aflate în proprietatea autorităţilor locale sau a persoanelor fizice şi realizarea de spaţii verzi în localităţi. Vor fi, de asemenea, finanţate proiectele depuse de autorităţile locale şi de operatorii economici care vor să utilizeze energia regenerabilă, programele de renaturare a terenurilor din Delta sau din Lunca Dunării şi realizarea pistelor de biciclişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII