10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cireada VIP

Andreea Marin, Elena Udrea, Monica Macovei şi Mona Muscă, alături de alte trei surate, produc zilnic 100 de litri de lapte, din care Costel Coşoveanu face bani vânzându-l pe abonament în Craiova.

Costel Coşoveanu din Coşoveni şi-a pus pe roate o mică afacere în domeniul producţiei şi distribuţiei de lapte în comună şi în Craiova. Este atât de mândru de vacile sale, încât pe unele dintre ele le-a botezat cu nume de vipuri. Aşa se face că la colecţia din curtea sa au apărut nume celebre: Andreea Marin, Elena Udrea, Mona Muscă şi Monica Macovei.

Udrea & Comp. îi asigură gospodarului 90-100 de litri de lapte, şi asta zilnic.

„O parte din lapte (40 de litri) merge la Craiova, unde am abonamente. Când sunt solicitări, dăm şi brânză. Transport laptele cu maşina personală şi am un orar stabilit al livrărilor. Restul îl dau pe la oameni, prin comună, pentru că, din păcate, nu avem un centru de colectare a laptelui în zonă. Eu am dat vreo 200 de milioane pe o instalaţie de muls, dar nu am unde să livrez marfa. Ne-ar bucura dacă în zonă cineva potent financiar şi-ar înfiinţa un centru de colectare a laptelui“, a povestit Costel Coşoveanu în timp ce le chema pe „fete“ la masă.

În urmă cu şapte ani, omul şi-a cumpărat prima vacă, gândindu-se ca pe parcurs să-şi facă o fermă. Ulterior, şi-a luat două vaci Holstein „originale“, după cum ne asigură Coşoveanu.

 

Nea Costel şi-a făcut sindicat

 

Cu timpul, „familia“ a crescut, însămânţările făcându-se numai artificial. E compusă din Marcela, Găbiţa, Schiva şi cele patru vipuri, la numele cărora nea Costel are o explicaţie: „Am pus numele astea pentru că nu pot să sufăr politicienii şi birocraţia. Zice lumea: «Coşoveanu e nebun? A spus că are o vacă pe care o cheamă Elena Udrea!». Elena a fost mai ghinionistă. Trebuia să primesc subvenţie de cinci milioane pentru ea, dar nu mi-au dat decât două, nu au vrut să ia proba de lapte spunând că nu trimit ei echipa pe teren pentru o singură vacă. Andreei cred că trebuie să-i schimb numele, că acum o cheamă şi Bănică“.

În timp, coşoveneanul şi-a adunat pe lângă gospodărie toate cele necesare agriculturii: două tractoare, plug, semănătoare etc. Recent, Coşoveanu a pus bazele Sindicatului Pensionarilor şi Agricultorilor, care speră să fie un ajutor pentru cei care vor să adere la el. Prima bătălie a şi fost câştigată, după ce a reşit să determine Prefectura Dolj să păstreze izlazul comunal, pe care primăria îl voia închiriat unei firme. „Inclusiv cu fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, am avut o confruntare, pentru că mi se pare că nu primim nici un ajutor. M-a îndrumat către Camera de consultanţă agricolă şi către Direcţia agricolă, dar proiectele mi se par scumpe, iar banii vin cu întârziere“, a mai spus Costel Coşoveanu.

Câştigă bani frumoşi cu vacile sale, dar şi munca este pe măsură. Acum, una dintre vaci este gestantă, iar nea Costel ştie deja cum se va numi viţica: Elodia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII