12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNesiguranţa venirii Ford ţine piaţa imobiliară pe loc

Nesiguranţa venirii Ford ţine piaţa imobiliară pe loc

Cu toate că piaţa imobiliară a reacţionat la zvonul venirii Ford în Craiova, iar terenurile din jurul fabricii Automobile s-au scumpit deja, proiectele din zonă sunt în aşteptare.

O dată cu confirmarea zvonului potrivit căruia Automobile Craiova va fi preluată de Ford, preţurilor terenurilor din zonă au cunoscut o creştere destul de rapidă. Astfel, la două săptămâni de la semnarea contractului cu investitorul american, costurile acestora erau deja cu 20-25% mai mari. „O uşoară schimbare se simte, în sensul că există o tendinţă de a ridica preţurile în zona din apropierea fabricii, unde se ştie că vor construi firmele ce asigură aprovizionarea Ford“, explica, la sfârşitul lunii septembrie, Valeriu Onescu, directorul Agenţiei Rai Imobiliare. Terenurile pretabile pentru construcţii din zona Metro – Cârcea, cu utilităţi şi cu ieşire la stradă sau aproape de drumurile principale, au atins preţuri ce variază între 25 şi 70 euro/mp.

 

Zvonurile cresc artificial preţurile terenului

 

Potrivit analiştilor imobiliari, acesta este un „comportament“ financiar previzibil. „Preţul terenurilor a crescut. De fapt, orice zvon creşte considerabil valoarea imobilelor încă de a doua zi de la apariţia sa“, a spus Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Potrivit acestuia, valoarea acestor creşteri este de până la 30% din valoarea iniţială. „Chiar dacă zvonul nu se materializează, preţurile rămân ulterior la acelaşi nivel“, a adăugat Nicu Răduţ.

„Deocamdată, lucrurile sunt în stand-by“

 

În timp însă, preţurile din zonă nu au mai cunoscut modificări considerabile. Acest lucru s-a datorat faptului că autorităţile de la Bruxelles au iniţiat, în luna octombrie, o investigaţie, prin care verifică dacă anularea datoriilor şi impunerea unor condiţii la privatizarea Automobile Craiova reprezintă ajutor de stat. Astfel, Comisia Europeană a blocat planurile companiei de a prelua afacerea din România, iar afacerile imobiliare din zonă au rămas în aşteptare, chiar dacă sunt o serie de întreprinzători dornici să investească. „Atâta timp cât Ford vrea să vină în Craiova, există o mişcare pozitivă în zonă. Deocamdată, însă lucrurile sunt în stand-by“, a explicat Teodor Popescu, directorul agenţiei imobiliare Dorcas.

 

Zona din preajma Ford se va dezvolta foarte mult

 

În prezent sunt semnale că Ford ar putea primi în următoarele săptămâni acordul Comisiei Europene pentru achiziţionarea uzinei Automobile Craiova. Până la clarificarea situaţiei şi concretizarea privatizării însă, analiştii spun că situaţia va rămâne în continuare în aşteptare.

Ulterior însă, zona va cunoaşte o dezvoltare considerabilă. Chiar şi creşterea numărului de angajaţi va avea un impact pozitiv asupra pieţei imobiliare, în sensul că va atrage după sine o creştere a nevoii de noi locuinţe şi, implicit, a cererii, a volumului de tranzacţii din piaţă.

 

Dezbaterea privatizării Automobile Craiova, amânată cu 60 de zile

 

Senatul a decis ieri, cu 49 de voturi „pentru“, şapte „împotrivă“ şi patru abţineri, prelungirea la 60 de zile a termenului de dezbatere pentru proiectul de lege privind unele măsuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova SA, Comisia Europeană urmând să se pronunţe în acest caz. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a precizat că trebuie dat un aviz de la Bruxelles privind aspecte legate de privatizare.

Pe 23 octombrie, Biroul Permanent al Senatului aprobase solicitarea guvernului de a suspenda dezbaterile asupra proiectului de lege privind privatizarea Automobile Craiova, având în vedere investigaţia declanşată de Comisia Europeană privind o posibilă acordare de ajutoare de stat în cazul vânzării pachetului majoritar de acţiuni către Ford Motor Company.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII