17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDolj - judeţul asistaţilor social

Dolj – judeţul asistaţilor social

80% din populaţia judeţului primeşte pensie sau ajutoare financiare din categoria „asistenţă socială“. Raportul dintre populaţia angajată şi cea care beneficiază de bani de la stat este de unu la patru, dublu faţă de media naţională.

Statisticile arată că peste 80% din populaţia judeţului Dolj beneficiază într-o formă sau alta de pensii şi diverse ajutoare financiare din partea statului. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj, în iulie 2007, judeţul avea o populaţie de circa 712.000 de persoane.

Tot informaţiile provenite de aici, dar de dată recentă, arată că în judeţ sunt înregistraţi 218.000 de pensionari, 14.500 de şomeri şi doar 137.000 de salariaţi. Dacă raportul nu era suficient de mare, adăugăm şi plăţile pe care Direcţia Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei (DMSSF) Dolj le face beneficiarilor unor legi în domeniul asistenţei. Potrivit datelor furnizate de DMSSF, în judeţ există 17.669 de familii care beneficiază de venitul minim garantat în baza Legii nr. 416/2001, corespunzător a aproximativ 50.000 de persoane. De la 1 ianuarie 2008, la aceste cifre se adaugă 123.000 de alocaţii de stat pentru copii. Tot DMSSF plăteşte şi alte alocaţii şi indemnizaţii, după cum urmează: alocaţie familială complementară (22.636), alocaţie de susţinere a familiilor monoparentale (11.112), alocaţie de plasament (926), alocaţie pentru nou-născuţi (429), indemnizaţie de hrană pentru bolnavii HIV (199), indemnizaţii de creştere a copilului (446), sprijinul financiar de 200 de euro pentru proaspăt căsătoriţii (7.196), trusou nou-născuţi (3.803). Ar mai fi apoi ajutoarele pentru încălzire: termoficare – 29.600 de cazuri, gaze – 9.000 de cazuri şi lemne – 92.946 de cazuri. „Am făcut şi noi o statistică, din care a reieşit că circa 96.000 de familii din judeţ sunt asistate social. Asta spune multe despre nivelul nostru de trai“, a declarat Marius Simcelescu, directorul executiv adjunct al DMSSF Dolj.

Raport dublu faţă de media naţională

Practic, dacă facem un calcul, rezultă că la cei 712.000 de locuitori ai judeţului există 574.000 de cazuri care beneficiază de bani de la buget fără să producă. Aceştia au în spate doar 137.000 de salariaţi, ceea ce înseamnă că raportul este de un angajat la mai mult de patru asistaţi. Reprezentanţii mediului de afaceri local spun că raportul este foarte dezechilibrat şi se reflectă în nivelul de trai. „Este foarte grav. Un raport acceptabil între numărul de salariaţi şi numărul celor care primesc bani din bugetul de stat ar fi fost de unu la doi, şi nu de unu la patru, aşa cum rezultă din această statistică. Din această cauză o ducem aşa prost. Economia are o creştere peste aceste statistici, însă şi una dintre explicaţiile plauzibile se referă şi la banii trimişi de cei care lucrează în străinătate. Fiecare român care lucrează în străinătate poate fi considerat un SRL care trimite dividende în ţară“, a declarat Valentin Cristea, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Situaţia din Dolj este sub media naţională, după cum o relevă statisticile în domeniu, care spun că cinci milioane de angajaţi susţin un număr dublu de beneficiari de ajutoare sociale. România acordă ajutoare sociale de peste 7,5 miliarde de lei, sub diverse forme şi reglementate prin 13 acte normative, pentru mai mult de nouă milioane de persoane. Aceasta, în condiţiile în care numărul total al cotizanţilor abia atinge cinci milioane, care susţin în acelaşi timp şi plata pensiilor. Potrivit proiectului de buget pe 2008, din bugetul asigurărilor sociale de peste 32 de miliarde de lei, 31 de miliarde vor fi folosite pentru plata pensiilor din sistemul public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII