Dolj – judeţul asistaţilor social80% din populaţia judeţului primeşte pensie sau ajutoare financiare din categoria „asistenţă socială“. Raportul dintre populaţia angajată şi cea care beneficiază de bani de la stat este de unu la patru, dublu faţă de media naţională.

Statisticile arată că peste 80% din populaţia judeţului Dolj beneficiază într-o formă sau alta de pensii şi diverse ajutoare financiare din partea statului. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj, în iulie 2007, judeţul avea o populaţie de circa 712.000 de persoane.

Tot informaţiile provenite de aici, dar de dată recentă, arată că în judeţ sunt înregistraţi 218.000 de pensionari, 14.500 de şomeri şi doar 137.000 de salariaţi. Dacă raportul nu era suficient de mare, adăugăm şi plăţile pe care Direcţia Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei (DMSSF) Dolj le face beneficiarilor unor legi în domeniul asistenţei. Potrivit datelor furnizate de DMSSF, în judeţ există 17.669 de familii care beneficiază de venitul minim garantat în baza Legii nr. 416/2001, corespunzător a aproximativ 50.000 de persoane. De la 1 ianuarie 2008, la aceste cifre se adaugă 123.000 de alocaţii de stat pentru copii. Tot DMSSF plăteşte şi alte alocaţii şi indemnizaţii, după cum urmează: alocaţie familială complementară (22.636), alocaţie de susţinere a familiilor monoparentale (11.112), alocaţie de plasament (926), alocaţie pentru nou-născuţi (429), indemnizaţie de hrană pentru bolnavii HIV (199), indemnizaţii de creştere a copilului (446), sprijinul financiar de 200 de euro pentru proaspăt căsătoriţii (7.196), trusou nou-născuţi (3.803). Ar mai fi apoi ajutoarele pentru încălzire: termoficare – 29.600 de cazuri, gaze – 9.000 de cazuri şi lemne – 92.946 de cazuri. „Am făcut şi noi o statistică, din care a reieşit că circa 96.000 de familii din judeţ sunt asistate social. Asta spune multe despre nivelul nostru de trai“, a declarat Marius Simcelescu, directorul executiv adjunct al DMSSF Dolj.


Raport dublu faţă de media naţională

Practic, dacă facem un calcul, rezultă că la cei 712.000 de locuitori ai judeţului există 574.000 de cazuri care beneficiază de bani de la buget fără să producă. Aceştia au în spate doar 137.000 de salariaţi, ceea ce înseamnă că raportul este de un angajat la mai mult de patru asistaţi. Reprezentanţii mediului de afaceri local spun că raportul este foarte dezechilibrat şi se reflectă în nivelul de trai. „Este foarte grav. Un raport acceptabil între numărul de salariaţi şi numărul celor care primesc bani din bugetul de stat ar fi fost de unu la doi, şi nu de unu la patru, aşa cum rezultă din această statistică. Din această cauză o ducem aşa prost. Economia are o creştere peste aceste statistici, însă şi una dintre explicaţiile plauzibile se referă şi la banii trimişi de cei care lucrează în străinătate. Fiecare român care lucrează în străinătate poate fi considerat un SRL care trimite dividende în ţară“, a declarat Valentin Cristea, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Situaţia din Dolj este sub media naţională, după cum o relevă statisticile în domeniu, care spun că cinci milioane de angajaţi susţin un număr dublu de beneficiari de ajutoare sociale. România acordă ajutoare sociale de peste 7,5 miliarde de lei, sub diverse forme şi reglementate prin 13 acte normative, pentru mai mult de nouă milioane de persoane. Aceasta, în condiţiile în care numărul total al cotizanţilor abia atinge cinci milioane, care susţin în acelaşi timp şi plata pensiilor. Potrivit proiectului de buget pe 2008, din bugetul asigurărilor sociale de peste 32 de miliarde de lei, 31 de miliarde vor fi folosite pentru plata pensiilor din sistemul public.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. labora said:

  pentru a stopa fenomenul, ar trebui cautat la factorii de decizie, acele comisii pe pensionare sau de evaluare a persoanelor cu handicap….veti vedea oameni ca brazii care stau in pensie sau la CRRPH sau alte centre din cadrul DGASPC Dolj, fara sa aiba o afectiune evidenta, …aceasta asistenta sociala este o adevarata mana cereasca…

 2. cristian said:

  Deci metoda e simpla. Este stiuta aceasta situatie. Spre exemplu soacra-mea ia pensie de nevazatori dar ea vede beton. O data la 3 luni se duce la reevaluare (sa vada dc nu cumva te-ai vindecat intre timp) iar atunci trebuie sa aduci ceva banuti pentru comisie.
  Mai stiu un vecin de la tara care cica nu poate sa munceasca ca are infirmitate si tot la fel procedeaza.
  Dar i-ar verifica o comisie din alt judet pe toti acestia mai mult de 50% sunt inchipuiti.

  “Ne furam singuri caciula.”

 3. ALICE said:

  sunt foarte multi pensionati pe caz de boala – sanatosi tun-dar, lucreaza la negru.
  ar trebui sa fie controlate si comisiile.o rusine pt. medici se lasa platiti.
  cum acorda pensiile
  o revizionare totala a pensiilor pe caz de boala.
  eu cunosc trei persoane care beneficiaza de pense si nu au nimic .una lucreaza in strainatate
  celelal te doua la negru.
  AR TREBUI SA LE PLATEASCA MEDICI PENSIILE

 4. Smoker said:

  toata lumea shtie de aceste cazuri..dar cati dintre voi shtiu despre oameni care sunt cu adevarat handicapati dar prea mandrii ca sa aiba o pensie de handicapat..pt ca ar trebuii sa se ploconeasca in fata doctorilor..shi sa nu mai spunem ca ploconul trebuie sa fie fff considerabil..dar toata lumea shtie asta..dar toti inchidem ochii..

 5. Miky said:

  Sa fie verificate la Bucuresti toate dosarele de pensionare dar mai ales titulari dosarelor,pentru ca unele dosare sunt bine facute cu acte in regula dar persoanele sunt sanatoase tun,iar medicii care le aproba sa fie trasi la raspundere penal si sa plateasca statului toti banii incasati de falsii pensionari.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 6 decembrie 2007

Actualitate

» Rovine, fără un plămân
» Pubele în Bariera Vâlcii
» 50.000 de euro pentru un post de prim-procuror
» Focar de infecţie la Spitalul de Urgenţă

Local

» Mincinosul
» Ucis de viteză
» Simpozion la Târgu Jiu
» La Orşova, viitorul copiilor e dat uitării
» Întâlnire a multiplicatorilor de informaţie europeană
» Talcioc în Palatul Cultural
» Economie pe seama vieţilor omeneşti
» Divergenţe între deputaţi pe tema decontării chiriilor
» Scurte ştiri
» Primarul Caracalului, Gheorghe Anghel, a făcut infarct
» Localităţi monitorizate pentru prevenirea gripei aviare
» Au început controalele de Sărbători
» Varianta opt pentru proba de matematică
» Dispecerii CEZ refuză mutarea
» Dezbatere privind nivelul taxelor în Slatina
» Chiul la mate

Dolj

» PD şi PLD au spus Da

Gorj

» Scurte ştiri
» Un elev a găsit 3.100 de lei şi i-a dus la poliţie
» Morega promite iar ambulanţe
» Bătrânii de la Suseni nu au cabinet stomatologic
» Subiectele la matematică, accesibile
» Elevi agresaţi de o profesoară

Sport

» Milan şi-a respectat blazonul
» Hamilton vrea să-l detroneze pe Schumacher
» S-au stabilit adversarele
» Tănasie aleargă printre nămeţi
» Greu la Târgu Mureş
» Armata din Carpaţi, la a treia victorie
» Victorie pe Depou
» Calificare cu rezerve
» Baird, suspendat o etapă
» Oltenii merg să câştige la Constanţa
» Ştiinţa va fi CFR Cluj peste doi ani

Bani & Afaceri

» 6% din PIB pentru educaţie
» Timbre mai scumpe cu 25%
» MAT îşi majorează capitalul social
» Craiovenii pot lua locuinţe „la ofertă“
» Dolj – judeţul asistaţilor social

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Condiţia fizică, indicator al longevităţii
» Bancul zilei
» Ia te uita!

Opinii

» 89 89 … România
» Allez, Forza, Ga, Hai, România!

Top