16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul, raiul evaziunii fiscale

Doljul, raiul evaziunii fiscale

119 sesizări penale ale fiscului au luat în ultimii trei ani calea Parchetelor. Nici unul dintre cazuri nu s-a soldat cu trimiterea în judecată a celor acuzaţi, susţine conducerea DGFP Dolj. Poliţia Economică aruncă vina pe instanţe, iar acestea susţin că dosarele de evaziune sunt mai complicate.

În ultimii trei ani, nici un caz de evaziune fiscală înregistrat în Dolj nu s-a soldat cu trimiterea în judecată a celor acuzaţi, a dezvăluit ieri directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu. „Am solicitat tuturor instituţiilor la care am făcut sesizări penale în ultimii trei ani să ne prezinte stadiul în care se află dosarele societăţilor găsite cu sold la noi. Din coroborarea informaţiilor transmise rezultă că în ultimii trei ani nici un caz sesizat de noi nu s-a soldat cu trimiterea în judecată a celor acuzaţi. Noi ne-am îndeplinit obligaţiile, mai departe răspund aceste instituţii“, a afirmat Filipescu.

Potrivit statisticilor furnizate de fisc, în ultimii trei ani, 22 de sesizări au ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), 14 – la Tribunalul Dolj, 30 – la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, opt – la Poliţia Municipiului Craiova şi 119 – la IPJ Dolj.

 

Poliţia are alte statistici

 

Reprezentanţii IPJ Dolj spun, al rândul lor, că în cele mai multe cazuri au făcut cercetările de rigoare şi au înaintat dosarele mai departe, cu propunerile care se impuneau. „Numai în 2007 am propus începerea urmăririi penale în 66 de dosare, iar şapte le-am declinat pentru că nu erau în sfera noastră de competenţă. 112 persoane au fost cercetate, pentru prejudicii totale estimate la 120 de miliarde de lei vechi. Alte 109 cazuri, printre care se află şi infracţiunea de evaziune fiscală, au fost înaintate către Parchete, cu diverse propuneri“, a declarat, la rândul său, Leonard Băndoi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj.

Cele mai multe sesizări au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Reprezentanţii acestei instituţii au afirmat că nu cunosc situaţia exactă a dosarelor de evaziune fiscală, însă au spus că aceste cauze sunt complexe şi necesită un probatoriu bogat şi timp mult. „Nu mă pot referi concret la aceste situaţii. Bănuiesc că soluţiile de netrimitere în judecată sunt legale. În alte cazuri, probabil se mai derulează cercetări. În general, cazurile de evaziune fiscală sunt complexe, probatoriul este amplu, necesită şi o serie de specialişti pentru expertize etc.“, a precizat Amalia Năstasie, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

 

Lege favorabilă micilor evazionişti

 

Trebuie spus că în domeniul evaziunii fiscale au apărut relativ recent o serie de modificări legislative. Conform art. 10, alin. (1) din Legea nr. 241/2005, „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute prin prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau a judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta prevăzută se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar“. Practic, legea dă posibilitatea unor evazionişti să înapoieze banii şi să scape de puşcărie sau să-şi reducă pedeapsa. În aceste condiţii, micul afacerist predispus spre evaziune poate să parieze că nu va fi prins. Dacă va fi prins, nu va pierde aproape nimic. Dacă nu va fi prins, va câştiga totul. Evident, în Dolj nu a fost vorba de nici un caz, din moment ce nici unul nu a fost trimis în judecată, după cum spune Ioan Filipescu. „Legea a fost făcută pentru recuperarea banilor. Noi vrem să recuperăm banii, nu ne încălzeşte cu nimic că individul se duce la puşcărie. Ce a scăpat actuala lege şi prevedea cea veche se referă la incriminarea penală a nedeclarării obligaţiilor către stat. Acum, nedeclararea obligaţiilor se sancţionează doar cu o contravenţie, iar mulţi patroni «uită» să le declare“, a mai spus Ioan Filipescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII