Acasă Bani & Afaceri CV-ul electronic, o nouă tendinţă

CV-ul electronic, o nouă tendinţă

În ultimii ani, recrutarea de angajaţi on line a luat amploare şi se dezvoltă pe zi ce trece. Includerea CV-ului dumneavoastră într-o bază de date este considerată, de mulţi specialişti, o premisă a succesului.

Motivele pentru care recrutarea on line este la mare căutare printre candidaţi şi angajatori sunt, potrivit specialiştilor din domeniul resurselor umane, cât se poate de previzibile: timp redus, costuri mult mai mici, acurateţe. „Un avantaj al CV-ului electronic este că, în ansamblu, este mai puţin perisabil decât unul clasic (pe suport de hârtie: scrisoare sau fax)“, notează www.myjob.ro.
Site-ul explică faptul că avantajul CV-ului on line este cu atât mai mare cu cât, în general, bazele de date specializate în recrutarea on line permit actualizarea lui. „Cu alte cuvinte, dacă aţi trimis o scrisoare conţinând un CV unei companii la care aţi dori să vă angajaţi şi, între timp, au apărut modificări, este destul de greu să vă asiguraţi că potenţialul angajator va trece noile informaţii în CV. În ceea ce priveşte      CV-ul electronic, actualizarea informaţiilor ţine numai de dumneavoastră, fiind suficient să intraţi pe pagina web pe care v-aţi introdus iniţial CV-ul şi să operaţi modificările“, au afirmat specialiştii site-ului www.myjob.ro.

CV-ul electronic are un randament ridicat

CV-ul electronic este mult mai „ieftin“ din punctul de vedere al candidaţilor. „Costurile de înscriere pe site-uri specializate sunt zero, iar ale conexiunii pe durata editării CV-ului sunt estimate la 1 – 4 lei/oră la internet cafe-uri, în timp ce un simplu timbru poştal costă 0,5 lei“, notează www.myjob.ro.
Aceeaşi sursă subliniază faptul că alt avantaj pe care îl prezintă  CV-ul electronic este acela că poate fi văzut de un număr foarte mare de companii angajatoare. În afara unui randament foarte mare, este posibil ca angajatorii care vă contactează în urma vizionării CV-ului dumneavoastră să fie companii la care doar visaţi să vă angajaţi şi cărora poate nu v-aţi gândit niciodată să le trimiteţi un CV. Mai mult decât atât, completarea unui CV on line vă ajută „în  realizarea lui într-un mod profesional“.

Nu trimiteţi CV-ul ca ataşament al unui e-mail

Potrivit specialiştilor, CV-ul electronic este considerat şi cel în format grafic, în aşa fel încât să poată fi predat/trimis în format electronic.  Dacă în cazul CV-urilor de pe site-urile de recrutare aveţi aminiţi paşi ce trebuie urmaţi, şi în acest caz există anumite aspecte pe care trebuie să le luaţi în considerare.  „Dacă trimiteţi CV-ul prin e-mail, nu mai faceţi distincţia între pagini, deoarece acesta va fi descărcat în baza lor de date ca o singură pagină“, explică www.ejobs.ro. Alt sfat este şi acela de a nu trimite CV-ul ca ataşament al unui e-mail, decât dacă este specificat acest lucru. Explicaţia acestei situaţii este cât se poate de simplă. „Mulţi angajatori şterg e-mail-urile nesolicitate ce conţin ataşamente“, spun specialiştii www.ejobs.ro.

Sfaturi practice pentru conceperea unui CV electronic

Trebuie să evitaţi orice fonturi/formatări grafice care impiedică o scanare exactă. „Folosiţi un font simplu, standard, precum Courier, Times, Arial, Univers sau Futura. Simplitatea este cheia“, susţin specialiştii www.ejobs.ro, care precizează că dimensiunea fontului trebuie să varieze între 11 şi 14. Alt sfat este şi acela de a nu folosi elemente grafice, sublinieri, semne pentru numerotare, îngroşări, înclinări sau umbriri ale caracterelor. „Utilizaţi litere mari pentru titluri, aliniaţi textul spre stânga şi renunţaţi la paranteze sau acolade, chiar şi pentru numerele de telefon (acestea le pot face dificil de citit)“, afirmă specialiştii site-ului mai sus- menţionat. De asemenea, este indicat să folosiţi termeni specifici pregătirii dumneavoastră profesionale. De multe ori, angajatorii aleg   CV-urile care conţin termeni tehnici.

 

Exit mobile version