Acasă Bani & Afaceri Creşte cota de lapte

Creşte cota de lapte

Până la sfârşitul anului, producătorii care şi-au extins afacerile în domeniul zootehnic, în sensul cumpărării de animale sau al înfiinţării unor ferme, vor primi încă 40% din cota de lapte solicitată.

„Cota alocată pentru extinderi (mărirea numărului de bovine) şi pentru investiţii (începerea activităţii de creştere a vacilor cu lapte) se suplimentează la nivel naţional cu până la 80%“, a declarat Georgeta Ionică, directoarea Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) din Regiunea 4 Craiova, din cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură din regiune. Aceasta a explicat că investitorii au primit deja aproape 40% din cota solicitată, iar restul de până la 40% se va completa în perioada următoare.

 

13 olteni au solicitat suplimentări de cotă

 

În prezent, la nivel naţional sunt 800 de solicitări de suplimentare, în timp ce la nivel regional sunt 13, ceea ce reprezintă aproximativ 1,6% din numărul total de cereri. „Regiunea Oltenia este codaşă, neavând decât 13 solicitări aprobate de suplimentare de cotă de lapte pentru extindere şi investiţie“, a menţionat Georgeta Ionică. Trei sunt din Mehedinţi, două din Gorj, una din Olt şi restul în Dolj, Vâlcea neavând nici o cerere în acest sens. „Cele şapte solicitări din Dolj vizează o cotă de lapte de 1,204 milioane de kilograme“, a adăugat Ionică. Aceasta a explicat că suplimentarea cotei pentru investitori a fost posibilă datorită cantităţii de cotă trecute la rezerva naţională în urma transferului permanent (vânzare) efectuat de români. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul vânzării, 30% din cantitatea cotei individuale de referinţă transferată revine la rezerva naţională.

 

Producătorii vor mai putea primi cotă prin ordin ministerial

 

Potrivit informaţiilor primite de la DACL Craiova, întreprinzătorii care vor să înceapă o afacere sau cei care au iniţiat deja una în acest sens, dar vor să şi-o extindă pot solicita în continuare cote de lapte. Acestea vor fi alocate tot din rezerva naţională, în baza unui ordin ministerial. „Potrivit legislaţiei în vigoare, producătorii care doresc obţinerea unei cote de lapte ulterior acordării cotelor individuale o vor primi în funcţie de disponibilităţi“, a afirmat Georgeta Ionică. Aceasta a explicat însă că în următoarea perioadă vor fi intensificate controalele la producători, iar aceştia vor primi cotă numai pentru vacile care dau deja lapte.

 

Lipsa caietului fermierului atrage pierderea cotei

 

Reprezentanţii DACL Craiova atrag atenţia asupra faptului că fermierii cărora le-a fost alocată cotă, dar care nu şi-au ridicat carnetele de fermier riscă să o piardă. „Mai sunt de ridicat carnete de fermier. Până la sfârşitul anului de cotă (31 martie 2008) trebuie să depună o declaraţie privind cantitatea de lapte comercializată (reiese din caietul fermierului). Dacă nu va depune declaraţia, fermierul respectiv va fi notificat şi ulterior i se va retrage cota“, a adăugat Georgeta Ionică.

Exit mobile version