Acasă Bani & Afaceri Mai puţine cereri pentru subvenţii

Mai puţine cereri pentru subvenţii

Cu toate că este de trei ori mai mare decât anul trecut, sprijinul pentru înfiinţarea culturilor de toamnă „i-a convins“ pe fermierii doljeni să însămânţeze cu subvenţie de la stat doar 94% din suprafaţa din 2006.

Potrivit Ordinului ministrului agriculturii nr. 687/2007, anul acesta, statul a acordat sprijin financiar în valoare de peste 400 de lei la hectar (500 lei/ha pentru grâu, 400 lei/ha pentru rapiţă şi 450 lei/ha pentru alte culturi – secară, orz, orzoaică de toamnă, plante de nutreţ, legume) agricultorilor care înfiinţează culturi în această toamnă. Sprijinul este de câteva ori mai mare decât cel oferit anul trecut în acest sens, când guvernul a decis să acorde producătorilor agricoli 150 lei/ha.

55.070 de cereri pentru 199.000 de hectare

Cu toate acestea, suprafaţa pentru care doljeni au solicitat subvenţia nu a atins nici măcar nivelul de anul trecut, când numărul cererilor a depăşit 78.000 (o suprafaţă de aproximativ 210.000 de hectare). „Potrivit ultimei centralizări, până la 5 noiembrie, ultima zi de depunere a solicitărilor, erau 55.070 de cereri, care însumează o suprafaţă totală de peste 199.000 de hectare“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj. Aceasta a explicat că această situaţie se poate modifica uşor, în sensul că, în termen de cinci zile de la depunere, solicitările se aprobă sau nu.

La începutul lunii octombrie erau depuse 30.000 de cereri

Luna trecută, diferenţa era simţitor mai mare. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de termenul-limită iniţial (ulterior, termenul a fost modificat de două ori) până la care se mai puteau face solicitări – adică 15 octombrie, numărul celor interesaţi era de câteva ori mai mic faţă de cel al fermierilor care au primit anul trecut acest sprijin. „Comparativ cu anul trecut, sunt mult mai puţini solicitanţi. Până în prezent au fost depuse aproape 30.000 de cereri (faţă de 80.000 de anul trecut)“, declara Veronica Cocoşilă la momentul respectiv.

Motivele „dezinteresului“ pentru subvenţie

Motivele pentru care banii nu i-au tentat pe doljeni sunt, potrivit specialiştilor, variate. „Probabil că unul dintre motive constă în obligativitatea însămânţării cu sămânţă certificată“, a adăugat Veronica Cocoşilă. Aceasta a precizat că alt motiv pentru care doljenii au fost mai reticenţi decât anul trecut este şi acela că în cazul în care se va dovedi că banii primiţi au fost folosiţi în altă parte, pe lângă faptul că vor fi recuperaţi, trei ani nu nu vor mai putea primi subvenţii.

Ce culturi înfiinţează doljenii cu bani de la stat?

Producătorii agricoli doljeni au cerut subvenţii pentru înfiinţarea a:

– 170.223,16 hectare de grâu;

– 20.655,53 hectare de rapiţă;

– 7.956,32 hectare alte culturi.

Exit mobile version