12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTopul defect al firmelor

Topul defect al firmelor

Organizatorii de la Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ au premiat din nou firme datoare la stat. Spre deosebire de anul trecut, au dispărut însă firmele implicate în scandaluri de presă.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) „Oltenia“ a premiat miercuri firmele doljene care au reuşit performanţe economice notabile în 2006. Ca în fiecare an, realizatorii topului economic au stabilit o serie de criterii şi condiţii de participare pentru firme. Societăţile trebuia să fi realizat o rată a profitului cuprinsă între 1% şi 100% şi o cifră anuală de afaceri de minimum 220.000 de lei – pentru microîntreprinderi şi de 300.000 de lei – pentru celelalte categorii de firme. De asemenea, o condiţie obligatorie era ca participanţii să nu înregistreze datorii la bugetele publice la 31 decembrie 2006. Din această cauză, unele dintre marile firme doljene nu se regăsesc în acest top. „Nici o firmă care înregistra datorii la stat nu a fost admisă pentru a fi evaluată“, a declarat Gheorghe Albu, preşedintele CCIO.

Am luat la întâmplare câteva firme pentru a vedea dacă spusele preşedintelui se verifică, luând ca instrument de lucru site-ul Ministerului Finanţelor şi iată ce am găsit. La categoria „activităţi cinematografice, de radio şi televiziune şi ale agenţiilor de presă, alte activităţi de spectacole“ există un singur premiant, din rândul „întreprinderilor mici“. Este vorba de firma MYTY SAT PRODCOMIMPEX SRL Craiova, cu activităţi de radio şi televiziune. Potrivit site-ului amintit, firma figurează cu restanţe anterioare către bugetul de stat în valoare de 2,13 miliarde de lei vechi şi actuale de 56,9 milioane de lei vechi. Alt exemplu este cel al DUMAGAS TRADE SRL, cu activitate în transporturile rutiere şi de mărfuri. Conform aceleiaşi surse, societatea are restanţe anterioare de 330,8 milioane de lei vechi şi actuale de 45,8 milioane de lei vechi. În fine, dacă aceste societăţi îşi permit, îşi permite şi PRAXIS SRL să aibă o restanţă actuală de 3,13 milioane vechi, de ce nu? Bine că nu au mai apărut, ca anul trecut, firme cu datorii de sute de miliarde de lei la stat şi implicate în tot felul de scandaluri, sau firma proprie a CCIO, care la momentul premierii era şi ea datoare la stat. Totuşi, exemplele de azi arată că organizatorii de la CCIO mai au de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS