12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEl Greco - o afacere după o reţetă tradiţională grecească

El Greco – o afacere după o reţetă tradiţională grecească

Numărul afacerilor în domeniul gastronomiei din Craiova este extrem de mare. Cele mai multe rămân însă la un succes mai mult sau mai puţin trecător la nivel local. El Greco a reuşit ca în numai câţiva ani să devină franciză.

Afacerea El Greco a apărut în 2001 ca un laborator de patiserie (60-70 mp) cu un punct de desfacere (11mp). La momentul respectiv, investiţia s-a ridicat la 45.000 de dolari şi a fost făcută după un studiu de piaţă. Dacă în prima lună clinţii priveau produsele tradiţionale greceşti cu oarecare reţinere, în numai un an şi jumătate numărul punctelor de desfacere a ajuns la cinci. „Am crescut pentru că profitul l-am reinvestit în permanenţă“, a declarat Haris Papalitsas, managerul localului.

Deşi este medic specialist chirurg în urgologie, el s-a reprofilat, punând bazele unei afaceri prospere cu produse de patiserie, iar soţia sa i-a fost în permanenţă alături. În prezent, brandul El Greco s-a extins şi în alte localităţi (Bucureşti, Târgu Jiu, Turnu Severin), iar numărul patiseriilor El Greco a ajuns la 12. La acestea se adaugă două localuri în Craiova: Pizzeria El Greco şi El Greco Bistro.

 

„Mă pun în locul consumatorului meu“

 

Dacă în 2001 afacerea era susţinută cu trei angajaţi, în acest moment numărul lor a crescut la aproximativ 100. „La început lucram şi eu, şi soţia full-time – de la 7 dimineaţa la 12 noaptea. Secretul este că ne-a plăcut – nu am fost motivaţi doar de câştig“, a spus Haris Papalitsas. Pasiunea şi implicarea nu sunt însă singurele lucruri care au contribuit la acest succes, cei doi punând mare preţ pe calitatea produselor oferite, dar şi pe detalii. „Mă pun în locul consumatorului meu. Oricât ar costa, calitatea este pe primul plan – trebuie să fie în permanenţă ridicată“, a adăugat Papalitsas.

În plus, afacerea a venit cu ceva nou pe piaţa de profil din Craiova – o nouă idee, un nou concept. „Mă deranja faptul că la patiserii primeam produsele învelite în jumătate de şerveţel şi plăteam punga în care le primeam“, a explicat managerul El Greco.

Reţeta unei afaceri de succes

 

Reţeta succesului afacerii El Greco nu se opreşte însă aici, „organizare foarte bună, ambiţie şi noroc“ fiind numai câteva dintre elementele care l-au ajutat pe Haris Papalitsas să dezvolte o afacere de aşa amploare. „În toate afacerile este nevoie de noroc. În plus, sunt foarte ambiţios – tot ce fac trebuie să fac bine. Dacă nu, mai bine renunţ“, a adăugat managerul afacerii, care a explicat că şi angajaţii sunt foarte importanţi. De fapt, Papalitsas are un secret în ceea ce priveşte angajaţii. „Nu angajez niciodată directori. Fac selecţia în timp, dintre restul angajaţilor“, a spus Haris Papalitsas. Acesta a subliniat că este greu să construieşti un nume, dar şi mai greu este să-l menţii, întreţinerea afacerii şi, implicit, investiţia permanentă, fiind elemente esenţiale. Pentru a confirma succesul afacerii, anul viitor aceasta se va dezvolta şi mai mult, astfel că în vara lui 2008 se va deschide o fabrică de 1.000 mp de produse de patiserie şi cofetărie, tot în stil grecesc.

 

„Am avut întotdeauna încredere“

 

Lucrurile n-au mers mereu ca pe roate. O dată cu extinderea au apărut şi mici eşecuri, dar ambiţia şi perseverenţa l-au ajutat pe Papalitsas să le depăşească pe toate. „Fiecare afacere are un risc. Am avut însă întotdeauna încredere“, a spus acesta. Tot cu încredere a trecut şi peste micile dezamăgiri legate de unii angajaţi. De fapt, potrivit spuselor sale, una dintre greutăţile afacerii se referă tocmai la personal – în sensul că foarte multe persoane sunt necalificate şi fac anumite lucruri de nevoie, nu din pasiune. „Grea e însă şi producerea preparatelor în sine“, a precizat Haris Papalitsas.

 

„Sunt lucruri la fel de importante în viaţă ca şi afacerile“

 

Cu toate că vorbeşte cu pasiune despre ceea ce face, considerând patiseria unul dintre „copiii“ săi, Papalitsas spune că pentru a ajunge la un astfel de nivel a fost nevoie să sacrifice multe lucruri, cum ar fi timpul petrecut cu familia. Acesta a subliniat că a avut ocazia să facă afaceri şi în alte părţi, dar trebuie păstrat un echilibru şi o limită în viaţă şi în afaceri. „Nu trebuie să depăşeşti o anumită limită pentru că sunt lucruri la fel de importante în viaţă ca şi afacerile“, a adăugat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII