5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPe mâna asistenţilor români

Pe mâna asistenţilor români

Bolnavii italieni sunt îngrijiţi, de mai mulţi ani, de asistenţii doljeni care părăsesc sistemul sanitar din România, unde salariile sunt de câteva sute de euro. În Italia, asistenţii lucrează în spitalele publice pe salarii cuprinse între 1.400 şi 2.500 de euro şi îi uimesc pe italieni cu cunoştinţele medicale şi îndemânarea lor.

Câteva sute de asistenţi medicali părăsesc anual spitalele din România şi emigrează în Italia. Acolo este nevoie de forţă de muncă ieftină şi bine pregătită, iar asistenţii români, cu sau fără experienţă, corespund perfect cerinţelor italienilor. Adică trebuie să fi urmat o şcoală postliceală sau un colegiu sanitar şi trebuie să aibă cunoştinţe medii de limba italiană. „Cea mai importantă condiţie este să ştie limba italiană, deoarece acolo lucrează cu oameni bolnavi, pe care trebuie să îi înţeleagă, şi cu doctorii. Apoi trebuie să fi urmat o şcoală de profil sanitar. În Italia se caută asistenţi români, se caută oameni care ştiu meserie şi care vor să muncească şi foarte mulţi români corespund acestor cerinţe“, a explicat Andreea Zlotea, referent în cadrul unei firme de recrutare din Craiova.

Salarii între 1.400 şi 2.500 de euro

Italienii recunosc calitatea învăţământului sanitar românesc şi au încredere în asistentele de origine română care învaţă în acolo să îşi facă meseria fără a primi ceva în buzunar. „Şi doctorii, şi bolnavii sunt mulţumiţi de asistentele din România pentru că noi ştim să facem foarte multe lucruri. Ştim să facem injecţii, să punem perfuzii, să pansăm, în timp ce asistentele din Italia nu se bagă la foarte multe cazuri. Noi, cele din România, nu ne dăm în lături de la nimic, ne place să ne implicăm şi ştim foarte multe lucruri care îi uimesc pe doctori. Eu am lucrat la o secţie de pediatrie şi doctorul avea atâta încredere în mine încât îmi cerea părerea în privinţa cazurilor. Părinţii şi copiii îmi mulţumeau după ce plecau din spital. De multe ori am primit flori, bomboane. Niciodată însă bani pentru că acolo nu se practică aşa ceva“, a povestit Iulia Smarandan, o asistentă din Craiova care a lucrat într-o clinică din Milano. Câştigurile din sistemul sanitar din Italia sunt cu mult peste cele pe care le oferă sistemul autohton, aşa că peste 50% dintre cei care au obţinut contracte de muncă în Italia vor să rămână acolo şi puţin peste 2% s-au întors în ţară. „Asistenţii români se integrează foarte bine, 95% dintre aceştia lucrând în sistemul public. Salariile sunt cuprinse între 1.400 şi 2.500 de euro, în funcţie de structura unde sunt angajaţi, iar unele firme le asigură şi cazare temporară pentru 100-300 de euro pe lună. Imigranţii muncesc mult mai mult decât un localnic şi este mai puţin pretenţios. Sunt unii care câştigă mai bine decât asistenţii italieni. Dacă muncesc şi ştiu cum să se comporte, nu au nici o problemă şi pot câştiga uşor respectul şi admiraţia italienilor“, a precizat Andreea Zlotea.

În loc de olteni, chinezi

Însă, drumul până în Italia nu este deloc uşor, asistenţii sanitari trebuind să facă rost de un certificat de conformitate eliberat de Ministerul Sănătăţii, care se obţine destul de greu, sute de dosare fiind blocate cu lunile în sertarele ministerului. Apoi, asistenţii români trebuie să primească aviz şi din partea autorităţilor italiene. Foarte mulţi români, o dată ajunşi în Italia, preferă să lucreze în alte domenii sau se îndreaptă către mediul sanitar privat şi nu îşi onorează contractele pe care le-au semnat în ţară. Aceasta e una din problemele cu care se confruntă firmele de recrutare a forţei de muncă autohtone. „Pentru cetăţenii români, obţinerea avizelor necesare din partea instituţiilor statului implicate durează foarte mult, iar de multe ori după ce le obţinem toate aceste avize şi le facem dosarul, când ajung în Italia nu îşi mai onorează contractele. Românii sunt nestatornici. Ne-am hotărât să luăm chinezi şi să le asigurăm locuri de muncă în Italia. Recunoaşterea lor profesională este mai uşoară şi ei sunt mai serioşi“, a spus Andreea Zlotea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII