Acasă Bani & Afaceri Scurte ştiri

Scurte ştiri

Competitivitatea economică a scăzut

România se situează pe locul 74 din 131, într-un top global al competitivităţii economice pentru perioada 2007-2008. Criteriile analizate la realizarea clasamentului sunt grupate în trei categorii ample, care se referă la aspecte economice generale (instituţii publice, infrastructură, stabilitate macroeconomică), gradul de inovare şi complexitatea mediului de afaceri şi factorii de stimulare a eficienţei economice (educaţie, capacitatea de absorbţie a tehnologiilor). Avantajele României se referă mai ales la datoria publică (locul 12 din 131), calitatea educaţiei tehnice (locul 12) sau durata procedurilor necesare pentru lansarea unei afaceri (locul 13). Pe de altă parte, între dezavantaje se numără risipa cheltuielilor publice (locul 116), rata de economisire (locul 101) sau intensitatea competiţiei locale (locul 82).

 

Autostradă prin România, Serbia şi Ungaria

România, Serbia şi Ungaria pregătesc un proiect de construire a unei noi autostrăzi, care va face legătura între cele trei ţări, traversând şi vestul României, relatează cotidianul ungar Nepszabadsag. Proiectul a fost iniţiat de Institutul de Transport din Serbia şi susţinut de compania ungară de stat Magyar Kozut, cu activităţi în domeniul infrastructurii rutiere. Autostrada va porni din oraşul Smederevo din Serbia, situat pe malul Dunării, va traversa Banatul sârbesc, până în Ungaria, unde se va opri la punctul comun de frontieră al celor trei ţări, în apropierea oraşului Szeged. Altă ramură a autostrăzii va porni din apropierea oraşului Timişoara şi va traversa graniţa cu Ungaria, ajungând la acelaşi punct comun de frontieră. În continuare, autostrada ar urma să traverseze câmpiile ungare de la est de Tisa. În cazul în care proiectul va fi implementat conform planului, autostrada ar putea fi extinsă ulterior către Slovacia şi Polonia.

 

Călătoriile cu metroul şi trenul se scumpesc cu 7%

Preţul pentru călătoriile cu trenul şi cu metroul ar putea creşte în luna decembrie cu până la 7%, măsura fiind în prezent analizată de conducerile Metrorex şi CFR Călători. Tot în luna decembrie vor fi majorate tarifele pentru transportul feroviar de călători, potrivit calendarului stabilit în luna octombrie 2006 printr-o ordonanţă de guvern. Actul normativ prevede majorarea, trimestrial, până la 31 decembrie 2007, cu maximum 7% peste nivelul cumulat al indicilor preţurilor de consum, urmărindu-se ca până la sfârşitul anului 2007 preţul unui bilet de tren să se majoreze cu până la 60% faţă de preţul din 2006.

 

Reexaminare respinsă la Codul Fiscal

Senatorii au respins ieri cererea preşedintelui Traian Băsescu privind reexaminarea Ordonanţei de urgenţă a guvernului pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal. Băsescu a cerut parlamentului eliminarea egalităţii în drepturi a participanţilor la piaţa imobiliară. Articolul 771 va rămâne însă în forma adoptată de guvern şi aprobată de parlament, şi anume: „Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate“. Adrian DINU

Exit mobile version