13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMarius, olteanul zburător

Marius, olteanul zburător

„Şi acum, acrobatul Marius va executa triplul salt mortal“. Deşi pe melodia lui Bob Sinclair – „Rock this party“-, toată sala dansează, zâmbeşte şi aplaudă, Marius Retea se pregăteşte să execute triplul salt mortal.

Marius Retea este din Craiova şi primul contact cu circul l-a avut în 2001. După 11 ani de gimnastică de performanţă la şase aparate la fosta bază Olimpia din Bănie, Marius a ajuns acrobat de circ. Este singurul din trupa „Nicolae“ care execută triplul salt mortal.

„Nu am venit în circ ca un necunoscut. Circul este ca o prelungire a gimnasticii. Mama voia să mă vadă studiind la facultate. M-am apucat de Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar am ajuns la taximetrie şi am fost şi şofer pentru un an la un circ. În 2001 am primit un telefon de la o trupă de circ din Bucureşti. Aveau nevoie de foşti gimnaşti. M-am dus la nişte probe şi am rămas. Mi-au arătat caravana şi m-au întrebat ce vârstă am şi câţi ani am făcut gimnastică. De atunci şi până acum sunt la circ şi colind lumea“, a povestit Marius Retea.

Din 2001 şi până în 2007, Marius nu a mai ajuns prin Craiova, iar mama lui abia acum l-a văzut la lucru. Luna trecută, Circul „Columbia“ a ajuns în Craiova şi, cu această ocazie, Marius a putut să se bucure din nou de meleagurile natale şi să petreacă mai mult timp cu soţia şi cu băieţelul lui, care locuiesc tot în Craiova.

 

Circul, un vis şi o familie

 

„Circul pentru mine este un vis împlinit. Iniţial, mama nu a vrut să mă lase, dar acum se bucură de performanţele mele. Iubirea mea pentru circ a crescut treptat. Este ca un drog de care nu ai cum să te laşi. Este o vorbă în lumea circului care spune că, atunci când îţi intră mirosul de talaj în sânge, nu mai scapi de el“, a mărturisit Marius.

Mama lui Marius l-a dus la gimnastică pentru că de mic avea foarte multă energie. A mai practicat dansuri de societate şi break-dans, având premii la activ.

Aici, în marea familie a circului, se simte cel mai bine. „Sunt departe de familie, dar asta este. Soţia este mereu în sufletul şi în mintea mea. Dragostea pentru circ este una diferită şi încerc să mă dedic şi familiei, şi circului, în măsura în care pot“, a declarat acrobatul.

Cât despre avantajele acrobaţiei, Marius a amintit: sănătate, disciplină, organizare şi concentrare. „După ce am făcut ani buni de circ, tot ce fac în viaţă mi se pare mai uşor“, a menţionat Marius. Între membrii echipei trebuie să fie o foarte mare încredere. Fiecare se bazează pe ceilalţi pentru reuşita exerciţiului său.

 

„Ştiu ce execut, dar nu ştiu cum se termină“

 

„În fiecare zi ne antrenăm şi în fiecare zi avem parte de elementul imprevizibil. Din 2001, de când fac acrobaţie profesională, transpir numai când mă gândesc că trebuie să sar. Deşi antrenamentul este bine pus la punct, de emoţii nu ai cum să scapi. Este o frică puţin controlată. Se poate spune şi că este un joc cu moartea. Eu ştiu că trebuie să sar, ştiu cum trebuie să o fac, dar nu ştiu cum se va termina exerciţiul. Dar, orice ar fi, la aterizare se ştie că zâmbetul trebuie să fie cât mai larg. Aplauzele publicului sunt pentru noi, acrobaţii, cele mai importante. Înseamnă că nu am muncit degeaba. Circul va exista atât timp cât vor exista copii pe pământ“, a mărturisit Marius Retea, acrobatul care execută triplul salt mortal.

 

Încă un oltean acrobat

 

În trupa de acrobaţi „Nicolae“, Marius nu este singurul oltean. Din trupă mai face parte şi Daniel Valentin Pârvu. Şi el a făcut gimnastică atât la Craiova, cât şi la Timişoara. S-a alăturat membrilor echipei de circ pentru că i-a văzut la un antrenament şi i s-a părut interesant ce fac. „Prietenii îmi spun că mai este şi un dram de nebunie, dar mie îmi place. Sportul acesta îmi dă o energie pozitivă, iar când aud aplauzele publicului, mă simt mai puternic“, a spus Daniel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU