11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii aşteaptă ofertele de sărbători pentru credite

Craiovenii aşteaptă ofertele de sărbători pentru credite

În condiţiile în care creşterile salariale nu urmează nici pe departe frecvenţa majorării preţurilor apartamentelor, zvonul potrivit căruia dobânzile la credite ar putea creşte în următoarea perioadă i-a speriat pe mulţi craioveni.

Cumpărarea unei locuinţe cu banii jos este un lucru destul de greu de făcut pentru cei mai mulţi craioveni. Aceştia apelează la varianta creditului imobiliar. „Aproximativ 95% din clienţi apelează la credite atunci când cumpără un imobil. Această situaţie este cam de un an, un an şi jumătate, de când preţurile au început să crească foarte mult“, a declarat Carmen Rădulescu, directoarea agenţiei imobiliare Carmen. Faptul că mulţi clienţi optează pentru această variantă a fost observat şi de alţi agenţi imobiliari. „Peste 70% din clienţi apelează la credite atunci când cumpără un imobil“, a spus Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare. Chiar şi reprezentanţii băncilor spun că numărul celor care apelează la creditul imobiliar este în creştere. „După relaxarea condiţiilor de creditare din iunie s-a produs o explozie a numărului de credite imobiliare acordate“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova.

 

Unii analişti sunt de părere că dobânzile se vor majora

 

O creştere simţitoare a dobânzilor la creditele imobiliare nu ar fi nicidecum pe placul craiovenilor care apelează la aceste împrumuturi tocmai din pricina lipsei de bani. Cu toate acestea, unii specialişti au estimat creşteri ale costului creditelor încă de acum câteva luni. „Dobânzile nu vor scădea foarte curând, pentru că deocamdată inflaţia se duce în sus, astfel că şi dobânzile se vor majora“, nota financiar.rol.ro în a doua parte a lunii septembrie, citându-l pe Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari. Câteva zile mai târziu de la apariţia acestei declaraţii, potrivit www.wall-street.ro, Volksbank România a hotărât să majoreze dobânda cu 1,5% pentru creditele în euro din cauza turbulenţelor de pe piaţa internaţională.

 

„Tendinţa nu ar fi de creştere“

 

Cu toate acestea, bancherii olteni spun că deocamdată evoluţia dobânzilor la credite nu este nici pe departe ascendentă. „Valoarea dobânzilor este stabilită în funcţie de evoluţia pieţelor financiare internaţionale. Dobânzile sunt legate de indicatorii sistemelor financiar-bancare europene şi româneşti (EURIBOR, LIBOR)“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova. Ele susţin că valoarea pe termen lung a acestora este greu de prevăzut, însă, în prezent, tendinţa este descrescătoare. Afirmaţia este susţinută şi de alţi bancheri. „Tendinţa nu ar fi de creştere. Condiţiile economice nu arată că ar exista motive de îngrijorare şi nici vreun element de risc“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Acestea au explicat că în momentul de faţă nu au primit nici o informare în sensul creşterii dobânzilor la credite. „În plus, dobânda care este trecută în contractele de creditare existente este formată din dobânda internaţională la care se adaugă o marjă fixă. Rezultă o dobândă variabilă“, au adăugat acestea.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că în această perioadă clienţii care cumpără locuinţe cu ajutorul creditelor imobiliare aşteaptă ofertele de sărbători. „În ultima perioadă, dobânzile au scăzut puţin şi aşteptăm să apară ofertele pentru sărbători. În ceea ce priveşte creşterile, toată lumea ştie că la început dobânzile sunt mai mici şi din al doilea an nivelul lor creşte“, a afirmat Carmen Rădulescu.

Creşterea dobânzilor în Rusia

Potrivit www.bloombiz.ro, multe instituţii de creditare din Rusia au anunţat majorarea dobânzilor la creditele ipotecare încă din a doua jumătate a lunii septembrie. „Având în vedere majorarea costurilor resurselor atrase de băncile ruseşti, prognozez o creştere a dobânzilor la creditele ipotecare la sfârşitul anului“, a precizat Anatoli Peciatnikov, directorul Departamentului de credite ipotecare al VTB 24.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS