12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA nelegal de peste 200 de miliarde în Dolj

TVA nelegal de peste 200 de miliarde în Dolj

Jumătate din sumele atrase la buget de inspectorii fiscali în 2007 se referă la deducerea nelegală de către firme a taxei pe valoare adăugată. Construcţiile, comerţul cu cereale şi, mai nou, comerţul intracomunitar cu firmele din UE sunt predispuse cel mai mult evaziunii fiscale.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a efectuat în primele nouă luni din 2007 peste 2.500 de inspecţii fiscale, atrăgând la bugetul de stat sume suplimentare în valoare de circa 405 miliarde de lei vechi. Această valoare reprezintă diferenţa dintre obligaţiile faţă de stat declarate de patroni şi sumele depistate de inspectori ca urmare a controalelor. În acest interval, fiscul a aplicat şi amenzi contravenţionale în valoare totală de 9,5 miliarde de lei vechi.

Jumătate din suma potenţial sustrasă de la buget (202,12 miliarde) a fost stabilită în cazul taxei pe valoare adăugată (TVA), urmată de impozitul pe profit (75,67 miliarde). Potrivit lui Ioan Filipescu, directorul adjunct al fiscului doljean, există câteva domenii unde se pot urmări anumite patente de evaziune fiscală. Unul dintre ele este domeniul construcţiilor, unde a fost extinsă metoda simplificată de deducere a TVA. „Este vorba de taxarea inversă. De multe ori, în contabilitate apare ca TVA deductibil şi atunci când nu este cazul“, a explicat Filipescu. Alt domeniu expus evaziunii fiscale este comerţul cu cereale.

 

TVA dedus prin firme-fantomă

 

Furnizorii marilor firme consumatoare de cereale apelează la o strategie ilegală pentru a-şi deduce TVA-ul pe care îl bagă în buzunar. „Există firme specializate în livrarea de materie primă pentru marii consumatori de cereale care nu-şi pot deduce TVA-ul pe marfa achiziţionată de la persoane fizice. În consecinţă, acestea înfiinţează alte firme-fantomă, care le facturează marfa şi astfel îşi pot deduce TVA-ul“, a mai spus directorul Filipescu.

Din acest an, fiscul a trecut şi la verificarea tranzacţiilor intracomunitare în spaţiul UE. De la 1 ianuarie 2007, firmele nu mai plătesc TVA în vamă. Ele sunt urmărite de organele fiscale din ţările comunitare printr-o bază de date comună. Fiscul doljean a verificat până acum tranzacţiile din prima parte a anului, descoperind deja nereguli. Din start, inspectorii au depistat că firmele din Craiova nu declară achiziţiile şi livrările intracomunitare, riscând amenzi de până la 100 de milioane de lei vechi. Din 62 de verificări efectuate, în 20 de cazuri s-au constatat înscrieri eronate în declaraţia recapitulativă a tranzacţiilor, iar în alte 20 nu s-a depus deloc această declaraţie, sancţiunile aplicate fiind de 200 de milioane de lei. Cele mai multe tranzacţii au fost derulate cu firme din Germania, Italia, Franţa şi Anglia. Neînregistrarea în contabilitate a tranzacţiilor intracomunitare este primul pas spre evaziune fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS