12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPregătiţi-vă pentru interviul perfect!

Pregătiţi-vă pentru interviul perfect!

Interviul pentru angajare nu este nici începutul şi nici sfârşitul lumii. Relaxaţi-vă, pregătiţi-vă ţinuta, atitudinea, răspunsurile la câteva întrebări, acestea sunt câteva sfaturi pe care vi le oferă site-ul www.ejobs.ro.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să fiţi sigur că vă prezentaţi la interviu cu o atitudine corespunzătoare. E normal să fiţi emoţionat înainte de un interviu, dar trebuie să gândiţi pozitiv. Multe persoane petrec ore în şir gândindu-se la toate lucrurile care ar putea merge prost, iar apoi chiar greşesc. Gândiţi-vă la interviu ca la un joc. Aceasta este şansa de a vă dovedi calităţile reale, fiind mult mai convingător decât în CV! Nu este vorba doar de un angajator care vă intervievează pentru un post. Vreţi să vedeţi dacă firma respectivă vi se potriveşte. Gândind aşa, nu vă veţi purta ca o persoană disperată, dispusă să accepte orice job i s-ar oferi. Alt lucru important este gândirea pozitivă. Cu o zi înainte de interviu, gândiţi-vă că acesta va merge foarte bine, că veţi da răspunsuri inteligente, că veţi fi relaxat şi încrezător.

 

Pregătirea e vitală!

 

Ca pentru orice alt test, trebuie să vă pregătiţi din timp pentru interviu. Gândiţi-vă la ce ar vrea să ştie angajatorul şi pregătiţi nişte răspunsuri. Firmele vor oameni optimişti şi motivaţi, aşa încât fiţi sigur că răspunsurile vor reflecta aceste calităţi. Chiar dacă fiecare interviu e diferit, există întrebări care apar mereu, iar un răspuns pregătit din timp vă va transforma într-o persoană încrezătoare şi îl va impresiona pe angajator. Gândiţi-vă la câteva situaţii în care v-aţi descurcat într-o problemă dificilă sau aţi făcut ceva foarte important pentru firma la care aţi lucrat. Altă întrebare frecventă e cea referitoare la defecte. Candidatul precaut va şti cum să transforme un răspuns negativ într-unul pozitiv, explicând cum un defect poate deveni o calitate. Dacă veţi spune că aveţi probleme pentru că daţi foarte multă atenţie detaliilor sau că simţiţi nevoia să fiţi motivat, atunci răspunsurile vor fi bune. Angajatorii caută persoane care să aibă calităţile cerute pentru job. Trebuie să cercetaţi compania cu atenţie. „Ce ştiţi despre noi?“ este altă întrebare frecventă, iar „nimic“ nu este un răspuns acceptat. Căutaţi pe site-ul companiei, întrebaţi, citiţi presa. Gândiţi-vă de ce persoane are firma nevoie şi pregătiţi-vă astfel încât să vă încadraţi în standardele cerute.

 

Prima impresie contează!

 

Trebuie să ştiţi exact unde vă duceţi şi numele persoanei pe care o întâlniţi. Când ajungeţi la interviu, strângeţi mâna angajatorului şi priviţi-l în ochi. Interviul este ocazia de a face o impresie foarte bună. Trataţi-i politicos pe toţi cei pe care îi întâlniţi. Nu mestecaţi gumă, nu fumaţi, nu lăsaţi telefonul deschis. Când veţi fi întrebat de ce vreţi să vă schimbaţi locul de muncă, trebuie să păreţi o persoană dornică de dezvoltare profesională, nu una care nu se poate adapta sau nu poate lucra cu ceilalţi.

 

Aspectul contează!

 

Îmbrăcaţi-vă ca şi cum aţi avea deja jobul. Informaţi-vă cum se îmbracă angajaţii din firma respectivă şi îmbrăcaţi-vă la fel. Chiar dacă stilul e neoficial, îmbrăcaţi-vă decent. Nu este momentul să încercaţi un stil nou sau trendy. Un costum e potrivit oricărei ocazii. Albastru, gri şi negru sunt cele mai potrivite culori. Roşul denotă că sunteţi încrezător şi sociabil. Galbenul înseamnă simţ al umorului dezvoltat. În verde sunteţi cumpătat în situaţii de criză.

 

Limbajul corpului

 

Chiar dacă angajatorul s-ar putea să nu conştientizeze acest lucru, limbajul corpului spune multe. Contactul vizual este obligatoriu şi indică faptul că sunteţi o persoană încrezătoare, sinceră, că nu aveţi nimic de ascuns. Evitaţi să vă atingeţi faţa sau urechile pentru că acest lucru indică faptul că sunteţi evaziv sau că minţiţi. Încrucişarea picioarelor sau a mâinilor vă face să păreţi inabordabil. Nu vă aplecaţi foarte mult înainte pentru că o să păreţi tensionat. Staţi drept, dar relaxat.

 

Strategia de interviu

 

Angajatorii se află acolo pentru a vă adresa întrebări, iar dumneavoastră sunteţi acolo pentru a răspunde inteligent şi la obiect. Trebuie să fiţi sigur că răspunsurile dumneavoastră arată că sunteţi persoana potrivită pentru postul respectiv. Nu există răspunsuri greşite, dar sunt răspunsuri care indică mult mai bine că sunteţi candidatul potrivit. Când sunteţi întrebat despre calităţi, daţi exemple. În loc să spuneţi „sunt un bun agent de vânzări“, puteţi spune astfel: „Abilităţile mele în domeniul vânzărilor sunt indicate de faptul că am reuşit să depăşesc pragul cu 50% în fiecare lună“. S-ar putea să pară că vă lăudaţi, dar cum ar putea să afle despre acest lucru altfel? Fiţi sigur că adresaţi şi dumneavoastră întrebări. Întrebând, arătaţi că v-aţi gândit serios înainte să aplicaţi. Şi trebuie să aflaţi dacă vreţi cu adevărat slujba asta! Trebuie să aveţi cel puţin cinci întrebări pregătite, care să aibă nevoie de răspunsuri mai ample. Întrebaţi despre natura jobului, despre oportunităţile de dezvoltare şi despre modalităţile de pregătire pentru personalul nou. Întrebaţi cum se încadrează jobul dumneavoastră în structura companiei, despre viitoarele strategii şi cum se adaptează compania la noile pieţe. Acest lucru îi impresionează întotdeauna pe angajatori! Nu întrebaţi despre salariu sau beneficii. Aşteptaţi până vi se oferă postul şi nu fiţi dumneavoastră cel care aduce acest subiectul în discuţie. Fiţi calm, vorbiţi încet şi încercaţi să transformaţi interviul într-o discuţie. Dacă dialogul decurge natural, angajatorul va crede că aveţi multe în comun şi că vă cunoaşte mai bine. Aşa că lăsaţi-l pe el să direcţioneze discuţia, dar asumaţi-vă un rol activ. Adoptaţi tonul pe care îl impune angajatorul. Dacă el este prietenos şi sociabil, fiţi şi dumneavoastră la fel. Dacă este formal şi rezervat, trebuie să vă conformaţi. Nu comentaţi şi nu întrerupeţi. Studiile arată că, într-un interviu reuşit, candidaţii petrec 50% din timp ascultând.

 

Sfârşitul interviului

 

Întotdeauna, înainte de a pleca, exprimaţi încă o dată interesul faţă de postul dorit. Daţi de înţeles că sunteţi impresionat de ce aţi văzut şi aţi aflat până acum. Apoi mulţumiţi pentru interesul acordat. Trebuie să arătaţi încă o dată că sunteţi persoana potrivită. În cursul zilei următoare puteţi trimite un e-mail prin care să îi spuneţi angajatorului cât de interesantă a fost discuţia. Trebuie să fiţi scurt şi fără să cereţi ceva. Nu este doar politicos, dar îl va face să se gândească din nou la dumneavoastră. După interviu, faceţi o listă cu ce credeţi că nu a mers bine şi ce a mers foarte bine. Chiar dacă nu obţineţi postul, veţi deveni din ce în ce mai bun cu timpul!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII