3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiatra de moară a statului român

Piatra de moară a statului român

În 2003, statul român a atribuit contracte de zeci de milioane de euro firmei elene PROODEFTIKI. Singură sau în asocieri joint-venture cu alte firme, societatea trebuia să modernizeze zeci de kilometri de drumuri naţionale. În 2007, unele contracte sunt reziliate, iar statul, dacă va avea bani de recuperat, va trebui să meargă la Atena. 

În 2003, consorţiul grec J/V PROODEFTIKI SA – ATHENA SA a câştigat licitaţia pentru modernizarea a circa 30 de kilometri de drum, pe DN 66 Filiaşi – Ciochiuţa, în valoare de 21,48 milioane de euro. În proporţie de 75%, finanţarea provine din fonduri ISPA, restul de 25% fiind contribuţia statului român. Durata contractului de execuţie era de 26 de luni, cu o perioadă de garanţie de 24 de luni. Din motive financiare, grecii nu s-au ţinut însă de termenele din contract. În prezent, nici măcar trei sferturi din lucrare nu sunt executate, după cum au precizat reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). „Execuţia este finalizată în proporţie de 69%, dar contractul a fost reziliat. În prezent, calculăm termenii financiari ai despărţirii“, a declarat Daniela Vovec, şefa Serviciului implementare contracte din cadrul CNADNR.
Sotirios Arnaoutis, unul dintre împuterniciţii firmei, a declarat recent că statul ar cere de la firmă despăgubiri de 3.000.000 de euro şi ar obliga-o să facă pe cheltuiala proprie unele lucrări, pentru siguranţa circulaţiei. În cazul unor neînţelegeri financiare, statul va trebui să se judece cu această firmă.

Capital social zero, pierderi de miliarde

Trebuie spus că, încă din 2003, mai mulţi colaboratori ai firmei au susţinut că grecii sunt neserioşi. Dovadă sunt problemele financiare şi faptul că rareori dai pe la Craiova de împuterniciţii firmei, care nu te lămuresc prea mult de cum decurge derularea contractului. Iată şi câteva date despre sucursala care funcţionează (?) la Craiova. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), grecii au înfiinţat în ianuarie 2003 J/V PROODEFTIKI SA -ATHENA SA – sucursala Craiova, cu adresa pe str. Ioan Maiorescu nr. 10, ap. 601. Entitatea are capital social subscris zero lei şi nu are asociaţi persoane fizice sau juridice. În schimb, persoanele împuternicite să o reprezinte sunt Sotirios Arnaoutis şi Alkis Kalomparis, doi cetăţeni greci. În 2006, firma a declarat o cifră de afaceri de 154 de miliarde de lei vechi şi o pierdere netă de 5,54 miliarde de lei vechi. La aceeaşi adresă (ap. 601) funcţionează însă şi altă firmă, JV ATHENA SA – PROODEFTIKI SA, înfiinţată în martie 2003 şi care are ca obiect de activitate construcţiile hidrotehnice. În ultimii doi ani, societatea nu a depus bilanţuri contabile. Ultimele date disponibile sunt cele pe 2004, în care firma a înregistrat o pierdere netă de 10,8 miliarde de lei vechi. Această entitate are ca împuterniciţi mai mulţi cetăţeni greci şi pe Ioan Costinea, cetăţean român. Pe acesta îl regăsim în 2003 ca împuternicit al primeia dintre societăţi, atunci când două firme greceşti, PROODEFTIKI SA şi ATHENA SA, au realizat o asociere în participaţiune tip joint-venture şi au înfiinţat J/V PROODEFTIKI SA – ATHENA SA sucursala Craiova. Sediul societăţii se află la Atena, firmele de aici neavând personalitate juridică. În consecinţă, dacă vor avea ceva de reglat, autorităţile române va trebui să-i caute pe constructori în Grecia.

Firme

Grecii au mai înfiinţat PROODEFTIKI MANAGEMENT SRL Bucureşti şi PROODEFTIKI SA Grecia, sucursala Bucureşti. Prima dintre ele a fost radiată în decembrie 2006. La a doua, conducerea este reprezentată de Panagiotis Politis (director şi administrator) şi Boureanu Constantin Daniel, cetăţean român, de 32 de ani, domiciliat în Petroşani. Societatea nu figurează că ar fi raportat situaţiile financiare pe ultimul an.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS