10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriToamna se revizuiesc previziunile

Toamna se revizuiesc previziunile

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în jos, la sfârşitul săptămânii trecute, estimarea privind creşterea economică a ţării noastre pe anul viitor.

Alecsandru GHIŢĂ-ALBULESCU

 

Seceta şi o productivitate în scădere au fost principalele elemente care au stat la baza diminuării cu 6% a acestei previziuni. În plus, deficitul de cont curent a ajuns la 16% din PIB, fapt care se va reflecta în scăderea investiţiilor directe şi indirecte. În aceste condiţii, sectorul bursier are de înfruntat o provocare suplimentară: cum se vor digera aceste prognoze în scădere?

Pentru Automobile Craiova (AUCS), săptămâna trecută a fost una zbuciumată. Anunţarea preţului de achiziţie a uzinei craiovene a determinat o scădere abruptă în cursul zilei de luni a cotaţiilor până în momentul când acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare pentru publicarea detaliilor contractului de privatizare. Ştirile care au urmat nu au avut darul de a linişti investitorii, astfel că preţul s-a depreciat în continuare. Indicatorii financiari pe care se bazează analizele tehnice sau cele fundamentale, PER şi preţul pe valoarea contabilă, sunt mari, iar situaţia continuă să fie oarecum confuză, rămânând de urmărit cu atenţie ştirile din partea Ford. Mulţi speră ca privatizarea uzinei craiovene să aibă o evoluţie similară cu cea a privatizării Uzinei Dacia: investiţii pentru dezvoltare, creşterea productivităţii şi a producţiei, dezvoltarea zonală. Promisiunile sunt multe, potenţialul zonei este ridicat, ceea ce face ca preţul oferit de Ford să joace un rol secundar în stabilirea unui trend al preţului acţiunilor.

Miza pe SIF Oltenia

SIF Oltenia (SIF5) este mereu printre cele mai lichide acţiuni de pe piaţă. În comparaţie cu suratele sale, SIF5 are o expunere mult mai mare în acţiuni, plasamentele sale fiind făcute în majoritate la Bursă. De altfel, SIF5 deţine cea mai mare participaţie la Automobile Craiova, de 22%, dar şi pe sectorul bancar, BRD, BCR sau Banca Transilvania, viitoarea listare a acţiunilor Erste fiind de bun augur. Acţiunile sale vor rămâne în topul lichidităţii, fiind ajutate şi de o valoare subunitară a raportului preţ/activ net, adică o uşoară subevaluare a preţului la care se află în acest moment.

Oltchim Râmnicu Vâlcea activează într-un sector ale cărui rezultate financiare nu au fost bune. Mare consumator de energie, activitatea sa depinde foarte mult de preţurile la energia electrică. Afacerea este însă de dimensiuni mari şi poate trezi foarte uşor interesul unor investitori de calibru.

Alro Slatina se confruntă cu aceleaşi probleme legate de preţul energiei. Deşi indicatorii de preţ sunt printre cei mai buni din piaţă, reticenţa investitorilor stă în faptul că, dacă firma va fi obligată să cumpere energie de pe piaţă, preţul acesteia va fi mult mai mare decât cel de până acum.

Macofil Târgu Jiu (MACO) activează în sectorul care a cunoscut o revizuire pozitivă de peste 50% a potenţialului de dezvoltare din partea CNP. Majorarea de capital social prin care trece firma în aceste zile ar trebui să fie de bun augur pentru investitori, în condiţiile în care piaţa construcţiilor este pe o pantă puternic ascendentă.

Acest material reprezintă opiniile analiştilor SSIF BROKER şi are un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de tranzacţionare. Firma ar putea deţine valori mobiliare la care se face referire în acest material sau ar putea acţiona ca formator de piaţă pentru acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS