16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să fii apreciat de şef

Cum să fii apreciat de şef

Pentru a reuşi să înaintezi în carieră, specialiştii spun că este nevoie să urmezi anumiţi paşi care te vor ajuta să fii apreciat de şefi.

Cu toate că în teorie pare floare la ureche, să deveniţi apreciat la serviciu nu e o treabă tocmai uşoară. „Trebuie să depuneţi eforturi susţinute, să faceţi faţă provocărilor, să ştiţi să vă faceţi plăcut şi, mai ales, util“, notează site-ul www.eledy.ro, care explică faptul că pentru a ajunge să fiţi iubiţi de şefii dumneavoastră trebuie să ţineţi cont de anumite reguli. Potrivit specialiştilor în resurse umane, o primă regulă ar fi aceea de a nu întreba ceea ce ştiţi deja. „Da, este mult mai confortabil să vă întrebaţi şeful, când nu sunteţi pe deplin încrezător în decizia dumneavoastră sau dacă aveţi nevoie de acordul său. Vă cunoaşteţi postul mai bine decât oricine, deci gândiţi-vă singur la ceea ce aveţi de făcut“, se precizează pe site-ul mai sus menţionat. În plus, încercaţi din răsputeri să creaţi soluţii şi nu probleme – „veţi impresiona şeful dacă vă duceţi la el cu o idee îndrăzneaţă şi dacă îi sugeraţi unele căi de rezolvare“. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din domeniu. „Evitaţi răspunsurile de genul: «Nu se poate/ Nu ştiu când». Propuneţi soluţii, evitaţi să vă duceţi doar cu probleme la el şi să aşteptaţi soluţii“, vă avertizeză specialiştii www.eva.ro.

Învăţaţi din greşeli

Alt sfat al specialiştilor pentru a ajunge la sufletul şefului este să vă susţineţi punctul de vedere cu argumente, evitând pe cât posibil scuzele. Cea mai bună soluţie este de a vă asuma responsabilitatea, arătând în acelaşi timp că aţi învăţat ceva din greşelile făcute. „Data viitoare când greşiţi încercaţi să spuneţi: «Cred că proiectul ar fi putut fi mai bun dacă…» sau «Aş fi putut să fac acest lucru altfel» sau «Data viitoare voi…»“, sunt de părere specialiştii www.elady.ro.

Controlaţi-vă emoţiile

În plus, chiar dacă sunt momente în care solicitările şefului nu vă sunt pe plac nu este indicat să aveţi o atitudine negativă. „Controlaţi-vă emoţiile – o atitudine pozitivă favorizează o conversaţie pozitivă, constructivă. Încercaţi să nu stârniţi emoţii negative şefului“, spun specialiştii www.eva.ro. Părerea este împărtăşită şi de alţi specialişti din domeniul resurselor umane. „Nu trimiteţi niciodată un e-mail într-un moment de furie sau frustrare. Scrieţi răspunsul, dar nu îl trimiteţi. Aşteptaţi cel puţin o jumătate de oră, apoi recitiţi răspunsul. De nouă din zece ori veţi fi mai calmi şi veţi putea trimite un răspuns mai constructiv şi mai obiectiv. Şeful o să vă admire diplomaţia“, a explicat www.elady.ro.

Adoptaţi o atitudine pozitivă

Dacă nu împărtăşiţi punctul de vedere al şefului, încercaţi să găsiţi avantajele acestor diferenţe, mai ales că neînţelegerea acestora poate cauza probleme. De aceea, sfatul celor de la www.eva.ro este de a vă „descoperi punctele comune şi a le sublinia în relaţia dumneavoastră; împărtăşiţi interesele, problemele dumneavoastră“. Mai mult decât atât, acceptaţi provocările unor noi responsabilităţi, chiar dacă acestea nu sunt neapărat trecute în fişa postului, deoarece vă evidenţiază spiritul de echipă. În plus, încercaţi, pe cât posbil, să renunţaţi la obiceiul de a vă plânge din orice. „Toţi avem nevoie să «fumegăm» când nu ne convine ceva, dar colegii şi şeful vor observa că dumneavoastră întotdeauna faceţi asta“, notează www.elady.ro, care explică faptul că şeful vă va respecta mai mult dacă acceptaţi provocările fără să vă plângeţi. De aceea, sfatul general al specialiştilor în resurse umane este de a fi cât mai inventiv deoarece şefii apreciază „nu numai gândirea inovatoare, ci şi iniţiativa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII