22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTinerii primesc de la stat prime pentru angajare

Tinerii primesc de la stat prime pentru angajare

Pentru a veni în sprijinul tinerilor şi pentru a-i convinge să se angajeze, statul le oferă absolvenţilor înregistraţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă o primă de angajare neimpozabilă.

În prezent, valoarea primei acordate tinerilor absolvenţi de stat pentru încadrarea în muncă înainte de a li se fi stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj este de 390 de lei. „Potrivit legislaţiei în vigoare, prima acordată beneficiarilor este egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Aceasta a explicat că beneficiarii primei sunt absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi cei ai şcolilor speciale în vârstă de minimum 16 ani care, în 60 de zile de la absolvirea studiilor, s-au înscris în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Pentru a beneficia de prima de încadreze, aceştia trebuie să convingă angajatorul să-i angajeze cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. „Absolvenţii vor primi prima de angajare o singură dată“, a adăugat Laura Nicolăescu.

Şi angajaţii primesc indemnizaţie de şomaj

Acesta nu este însă singurul ajutor de care pot beneficia absolvenţii care se înregistrează la AJOFM Dolj în 60 de zile de la absolvirea studiilor. „Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a acestui drept beneficiază de o sumă neimpozabilă, egală cu indemnizaţia de şomaj pe care ar fi primit-o până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat“, a afirmat Laura Nicolăescu. Absolvenţii care se angajează, de exemplu, după prima lună în care au primit indemnizaţia de şomaj o vor primi şi în următoarele cinci luni (absolvenţii primesc indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de maximum şase luni), chiar dacă muncesc. „Suma cumulată cuvenită pentru cele cinci luni se acordă însă numai după 12 luni de la data angajării (suma cuvenită se acordă doar absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării)“, a adăugat Nicolăescu.

Aceasta a explicat că valoarea indemnizaţiei de şomaj este de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, adică 195 de lei. „Absolvenţii care beneficiază de această sumă de bani pot beneficia şi de prima de angajare“, a spus purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Cine nu beneficiază de cele două oportunităţi financiare

De indemnizaţie de şomaj pe parcursul angajării şi de prima de angajare nu beneficiază chiar toţi absolvenţii care îndeplinesc criteriile mai sus-menţionate. Potrivit Legii nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare, din categoria celor mai puţin norocoşi fac parte tinerii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu şi cei care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani. „De cele două ajutoare financiare nu beneficiază nici absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ“, a mai spus Laura Nicolăescu. La aceştia se adaugă şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.

Doljenii au primit prime de angajare

Potrivit AJOFM Dolj, pentru acordarea primei pentru angajare şi a indemnizaţiei extinse pentru şomeri au fost alocaţi 80.000 de lei, din care peste 72.000 de lei au fost consumaţi până la sfârşitul lui august. „Din cei aproximativ 72.000 de lei, 55.410 lei au fost folosiţi pentru primele a 158 de persoane“, a spus Laura Nicolăescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII