17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cadastru în timp redus

Chiar dacă în această perioadă termenul normal de obţinere a diverselor documente de la Oficiul de Cadastru s-a prelungit, termenul pentru urgenţe a rămas acelaşi.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care doresc să vândă un imobil, indiferent de natura sa (casă, apartament, birou) sau teren agricol trebuie ca mai întâi să le înscrie în Registrul de Carte Funciară (intabularea dreptului de proprietate). Obligativitatea realizării acestei operaţiuni nu este însă numai în cazul imobilelor sau terenurilor scoase la vânzare, ci şi în cazul celor donate, moştenite sau care urmează să fie ipotecate. Importanţa sa derivă din faptul că înscrisul în Cartea Funciară are aceeaşi funcţie cu cartea de identitate pentru o persoană, ajutând astfel la obţinerea unei evidenţe clare a proprietăţilor (în registrele cadastrale de la judecătorii sunt trecute numele proprietarilor bunurilor imobiliare, suprafeţele de teren deţinute şi copiile actelor care dovedesc drepturile acestora).

 

Urgentarea serviciilor costă

 

Cei care din diverse motive vor să grăbească procesul de înscriere în Cartea Funciară a documentaţiilor de cadastru pentru diverse operaţiuni (înscrierea dreptului de proprietate, extindere sau desfiinţare construcţie, modificare suprafaţă sau limite imobil, intabulare drept de ipotecă) trebuie să se adreseze Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. În acest caz însă, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a instituit tarife de urgenţă. „Furnizarea serviciilor în regim de urgenţă presupune, pe lângă plata tarifelor pentru furnizarea serviciilor la termen, şi plata unui tarif suplimentar, al cărui cuantum este de patru ori mai mare decât valoarea tarifului normal“, a declarat Costinela Chiroiu, registrator-şef în cadrul OCPI Dolj.

 

Termenul de urgenţă este o treime din cel normal

 

Aceasta a explicat că timpul de rezolvare a cererii este de câteva ori mai scurt decât în cazul în care se plăteşte un tarif normal, caz în care timpul de soluţionare a cererilor durează maximum 21 de zile. „Ca timp de rezolvare a cererii, termenul de urgenţă este o treime din termenul când se plăteşte un tarif normal“, a spus Costinela Chiroiu.

Dacă în mod normal plata tarifului este mai mult sau mai puţin justificată, în funcţie de nevoile fiecărui craiovean în parte, în această perioadă, timpul normal de soluţionare a cererilor a fost prelungit. „Din pricina perioadei de concedii şi a lipsei de personal, până la 1 octombrie, împreună cu notarii şi reprezentanţii ANCPI am convenit ca pentru anumite operaţiuni să prelungim puţin termenele de soluţionare“, a mai spus Costinela Chiroiu. Aceasta a explicat că elementul principal care a contribuit la această decizie a fost volumul mare de solicitări din partea doljenilor. „Zilnic avem 400 – 500 de cereri, cu complexitate diferită. Marţi, de exemplu, au fost înregistrate 454. În această situaţie riscam să nu respectăm termenele de soluţionare“, a adăugat registratorul-şef din cadrul OCPI Dolj.

 

Intabularea terenurilor „aduce“ cei mai mulţi bani

 

Motivele pentru care românii solicită termen de urgenţă sunt variabile. La nivel naţional, intabularea terenurilor este în top. „Intabularea terenurilor, adică efectuarea lucrărilor de cadasru şi înscrierea în cartea funciară este cel mai cerut serviciu de către populaţie pentru care se plăteşte tarif de urgenţă“, a spus Robert Tatu, directorul general al ANCPI, citat de www.standard.ro. În Dolj însă, la mare căutare sunt şi alte servicii. „Depinde ce vor să facă. Solicită şi ipoteci, şi extrase de urgenţă“, a mai declarat Costinela Chiroiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS