7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimii paşi în realizarea unui business-plan

Primii paşi în realizarea unui business-plan

1. Audienţa / tipul finanţării

Realizarea unui plan de afaceri trebuie să înceapă cu identificarea celor care îl vor citi. Acest lucru va contura planul de afaceri. Finanţarea de care aveţi nevoie poate fi de natură bancară, finanţare prin credite, sau poate veni de la fondurile cu capital de risc, finanţare prin aport la capitalul social. Fiecare tip de finanţare are argumente pro şi contra, care ţin de rapiditatea cu care doreşti să îţi finanţezi investiţia, de disponibilitatea de a împărţi decizia în cadrul companiei sau de riscul pe care eşti pregătit să ţi-l asumi. Un plan de afaceri creat pentru investitori are 15-30 de pagini şi trebuie să cuprindă analize aprofundate şi detalii complete, pe baza cărora se fac presupuneri despre piaţă. Un plan de afaceri creat pentru o bancă, de exemplu, are 10-15 pagini şi se axează pe evaluarea riscului companiei. Un plan de riscuri adresat investitorilor prezintă rentabilitatea potenţială şi ideile novatoare pe care le aduce business-ul, în timp ce un plan adresat unei bănci prezintă riscurile într-o perspectivă cât mai bună şi se axează pe capacitatea companiei de a rambursa împrumutul.

2. Informarea şi colectarea de informaţii

După ce aţi hotărât care este planul de care are nevoie afacerea dumneavoastră, trebuie să vă informaţi şi să ţineţi cont de următoarele:

– Experienţa dumneavoastră şi urmărirea evoluţiei pieţei, respectiv domeniului de activitate, vă vor fi de un real ajutor.

– O importantă sursă de informaţii pentru planul tău de afaceri sunt internetul, bibliotecile publice şi, de asemenea, serviciile de baze de date cu taxe. Acestea vă vor furniza informaţii despre creşterea pieţei, perspectivele de dezvoltare ale domeniului respectiv, precum şi profilul consumatorilor.

– Cercetarea în domeniul respectiv, prin interviuri cu clienţii, furnizorii şi experţii în domeniu, îţi poate crea o imagine mai clară a informaţiilor publicate.

3. Clasificarea informaţiilor strânse

Cea mai simplă cale de a reuni toate informaţiile din propria experienţă, interviuri, cercetări este să vă creaţi dosare pentru fiecare secţiune a planului de afaceri. Aceste dosare pot fi mapele clasice, folder-ele dintr-un computer sau arhivele create cu ajutorul programelor informatice de realizare a planurilor de afaceri. Pe măsură ce adunaţi informaţii din diverse surse, clasificaţi-le în dosare corespunzătoare.

4. Privire de ansamblu asupra industriei

Începeţi cercetarea cu o privire de ansamblu asupra domeniului. Acest lucru vă va ajuta să fiţi informat şi să evitaţi întrebările fundamentale atunci când discutaţi cu experţii. Începeţi cercetarea asupra informaţiilor mai greu de găsit după ce v-aţi asigurat o bună înţelegere a elementelor de bază ale domeniului.

5. Analiza

Imediat ce informaţiile primare au fost colectate şi clasificate, începe procesul de analiză. Trebuie să construiţi un profil competitiv, să realizaţi un plan pentru situaţii de criză şi să faceţi o evaluare a riscurilor.

6. Aspectele financiare

Puteţi începe planificarea financiară în momentul în care aţi identificat câţiva indicatori de bază aferenţi industriei în care doriţi să începeţi afacerea. Pentru a realiza previziuni financiare cât mai realiste, este indicat să lucraţi împreună cu un contabil. Reţineţi că puteţi trezi suspiciuni investitorilor sau creditorilor dacă sunteţi prea optimist în legătură cu previziunile asupra evoluţiei activităţii dumneavoastră.

7. Sumarul executiv

Păstraţi această primă secţiune a planului de afaceri pentru sfârşit. În momentul în care veţi avea completate toate celelalte secţiuni ale planului, realizaţi sumarul executiv. Evidenţiaţi numai punctele esenţiale şi încercaţi să vă încadraţi în maximum două pagini.

8. Verificarea şi revizuirea

Ţineţi minte că aveţi o singură şansă de a face o impresie bună. Un plan de afaceri bine scris, care să vă deschidă cât mai multe uşi şi să vă aducă finanţarea dorită, este un plan care a fost revăzut. Nu uitaţi de acest pas important. Cereţi şi alte păreri în legătură cu planul dumneavoastră de afaceri, modificaţi-l şi verificaţi-l de câte ori este nevoie pentru a fi perfect. Conceperea unui plan de afaceri nu este uşoară, dar, urmând aceşti paşi importanţi, vă asiguraţi succesul afacerii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS