13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele flexibile transformă craiovenii în afacerişti

Creditele flexibile transformă craiovenii în afacerişti

Numărul băncilor comerciale care acordă credite flexibile este din ce în ce mai mare. Reacţiile din piaţa imobiliară nu s-au lăsat prea mult aşteptate – volumul vânzărilor e în creştere, iar preţurile cunosc un trend uşor ascendent.

Începând de ieri, numărul băncilor din sistem care au adoptat noile norme de creditare a ajuns la opt. „Gradul de îndatorare maxim acceptat de Credit Europe Bank – căci despre ea este vorba – la un client este de până la 65% din veniturile clienţilor şi se va stabili pe baza venitului solicitantului şi a scoringului calculat de bancă. Noile norme se vor aplica la toate produsele de creditare oferite de bancă, dintre acestea enumerând creditele ipotecare, creditele de nevoi personale, precum şi cardurile de credit“, se arată într-un comunicat emis de bancă. Altă instituţie bancară care acordă credite flexibile începând din această lună este şi CEC-ul ale cărui norme prevăd tot un grad de îndatorare de până la 65% din veniturile nete ale familiei împrumutatului şi un avans între 0 şi 15% pentru creditele imobiliare. Începând de luni (10 septembrie), şi Romanian International Bank (RIB) va relaxa creditele imobiliare. Potrivit www.ghiseulbancar.ro, noile norme de creditare ale acesteia prevăd acordarea de împrumuturi cu un grad de îndatorare de până la 70% şi un avans de minimum 15% pentru creditele imobiliare.

Ce bănci mai acordă credite relaxate

Alte bănci care acordă credite flexibile sunt Alpha Bank (gradul de îndatorare de până la 65% şi avans minim solicitat la acordarea creditelor imobiliare/ipotecare de 15%), BRD – Groupe Société Générale (gradul maxim de îndatorare de 70% şi avans minim zero), BCR (grad maxim de îndatorare de 65%), Volksbank (grad de îndatorare de până la 65 % şi avans de la 0 la 25%), ATE Bank Romania (grad de îndatorare de până la 60% şi avans de 15%) şi Banca Transilvania (gradul de îndatorare poate varia între 45 şi 70%, iar avansul minim este de 15%).

„A crescut numărul tinerilor care-şi cumpără o locuinţă“

Reacţiile pieţei imobiliare la creşterea numărului de bănci care acordă credite flexibile nu s-au lăsat prea mult aşteptate. La patru luni de la apariţia pe piaţă a primului astfel de credit, volumul vânzărilor de locuinţe este mult mai mare. „Pe fondul apariţiei creditelor flexibile se observă o creştere foarte mare a numărului de tranzacţii deoarece, chiar dacă băncile nu au renunţat la avans, de aceşti bani fac rost în general părinţii, contractând un credit de nevoi personale“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic, care a explicat că apariţia acestor produse financiar-bancare i-a ajutat foarte mult pe craioveni şi prin faptul că gama de coplătitori este diversificată (se acceptă şi coplătitori externi, care nu locuiesc împreună cu solicitantul, respectiv codebitori ce nu sunt rude). Tinerii găsesc soluţii mai bune de creditare. „A crescut numărul tinerilor (în special cu vârsta între 28 şi 35 de ani) care-şi cumpără o locuinţă“, a adăugat Răduţ. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din piaţă. „Apariţia şi diversificare creditelor imobiliare a dus la o creştere a numărului de cumpărători, în special tineri“, a spus Bibina Dică, directorul agenţiei imobiliare BirosImob.

Afacere imobiliară cu ajutorul creditelor

Acesta nu este însă singura influenţă a creditelor flexibile asupra pieţei imobiliare. „Deja au apărut micii investitori care ipotechează imobilul pe care-l au şi cu banii obţinuţi cumpără un apartament pe care-l închiriază, iar din chirie plătesc apoi rata“, a explicat Nicu Răduţ.

O dată cu creşterea cererii, preţurile s-au menţinut ridicate. „Cumpărători sunt, însă nu prea este ofertă, astfel că preţurile sunt tot mari“, a spus Bibina Dică. Acest lucru, previzibil de altfel, a apărut ca urmare a creşterii cererii şi a apariţiei unui plus de lichidăţi în piaţă din pricina numărului mare de credite oferite. „Crescând cererea, logic că au crescut preţurile. Creşterea a fost însă destul de mică, 10-15%, şi s-a datorat mai multor factori (revenirea în ţară a persoanelor care muncesc în străinătate, a început sezonul nunţilor)“, a adăugat Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS