16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite imobiliare pentru prieteni

Credite imobiliare pentru prieteni

Cu toate că au fost aşteptate cu sufletul la gură de craioveni,  creditele flexibile s-au dovedit puţin accesibile pentru oamenii de rând.  Totuşi, acestea au venit cu anumite îmbunătăţiri potrivit cărora sunt acceptaţi codebitori din afara familiei.

Cumpărarea unei locuinţe, cât de mici, din propriile economii este, de multe ori, un vis imposibil, mai ales că strângerea sumei de bani necesare unei astfel de investiţii este extrem de greu de realizat. Mulţi craioveni se gândesc la varianta unui împrumut imobiliar. Totuşi, în condiţiile unui salariu minim sau mediu pe economie, nici aceasta nu este o variantă, suma primită de la bancă într-o astfel de situaţie fiind de câteva ori mai mică decât costul unui imobil din Craiova. Situaţia este cu atât mai tristă cu cât mult-aşteptatele credite flexibile au lăsat impesia că nu sunt tocmai în avantajul clienţilor cu venituri mici.

Codebitori din afara familiei

Cu toate că-şi menţin în continuare o conduită preventivă, iar flexibilitatea creditelor oscilează în funcţie de venitul clienţilor, multe bănci au încercat însă să găsească o soluţie pentru a mulţumi cât mai mulţi clienţi. Pe piaţă au apărut produse de creditare pentru achiziţionarea de imobile în cazul cărora rata se calculează cumulând veniturile unei familii (cu rude de gradul doi, trei sau chiar şi patru) sau chiar fără a considera gradul de rudenie drept criteriu de asociere la un credit. În funcţie de bancă, beneficiarii acestor credite pot fi persoane care nu poartă acelaşi nume, dar împart acelaşi acoperiş sau persoane care nici nu poartă acelaşi nume şi nici nu stau la aceeaşi adresă. „Nu sunt multe instituţii financiare care acordă credite partenerilor de viaţă fără să fie căsătoriţi legal. Acestea pot fi numărate pe degete“, notează www.finzoom.ro, care subliniază faptul că nu există credite special dedicate acestor categorii de solicitanţi, produsele standard fiind doar adaptate.

Opt bănci acordă astfel de credite

Printre băncile care acordă astfel de credite fac parte, potrivit www.finzoom.ro, Alpha Bank, UniCredit-Ţiriac, Banca Românească, Bancpost, BCR şi ING Bank. La acestea se adaugă. ATE Bank România, care acceptă drept codebitori atât soţul sau soţia, respectiv membri ai aceleiaşi familii, cât şi „două sau mai multe persoane, care nu sunt membri ai aceleiaşi familii“, după cum se arată într-un comunicat emis de bancă. În ceea ce priveşte BCR, potrivit www.businessmagazin.ro, aceasta acceptă pentru împrumuturile garantate cu garanţii reale (imobile) până la patru coplătitori externi, respectiv persoane care nu locuiesc împreună cu solicitantul şi maximum patru codebitori care să locuiască la aceeaşi adresă (indiferent dacă sunt rude sau nu cu aplicantul principal).
Şi BRD oferă o astfel de facilitate clienţilor săi. „BRD acceptă maximum trei coîmprumutaţi (participă la credit pe lângă împrumutat) care nu trebuie să aibă aceeaşi adresă. Acest lucru vine în avantajul solicitanţilor de credit care nu au venituri suficiente pentru dimensiunea creditului“, au explicat surse autorizate din BRD Group Craiova.

Cum achiziţionează creditele persoanele care nu au acelaşi nume

„Alpha Bank şi Bancpost oferă două modalităţi pentru achiziţia unei locuinţe prin credit bancar de către concubini. O primă variantă este aceea ca ambii parteneri de viaţă să contracteze credit ipotecar individual, în funcţie de veniturile proprii. În această situaţie, banca oferă facilitatea de a considera garanţie pentru ambele credite proprietatea viitoare (atât cât poate acoperi valoarea
evaluată a imobilului)“, notează www.finzoom.ro. Potrivit acestui site, cea de-a doua varinată constă în solicitarea unui credit ipotecar de către unul din partenerii de viaţă, iar celălalt va fi codebitor în acel contract de credit. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă şi la celelalte bănci. Conform analiştilor finzoom, celelalte bănci care acceptă partenerul de viaţă pentru contractarea unui credit ipotecar (Uni-Credit Ţiriac, Banca Românească, BCR şi ING Bank) folosesc numai cea de-a două procedură: contractarea unui singur credit prin aducerea partenerului drept codebitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS